HOAX: Frietjes McDonalds genezen kaalheid
17 februari 2018 |
Nadine Peels
Redacteur Nieuwscheckers
Foto: Pexels.com (CCO)

Regelmatig frietjes van de McDonalds eten kan kaalheid tegengaan: wetenschappelijk onderzoek zou het bewijzen. Redenen genoeg om binnenkort eens door de McDrive te rijden, maar dit is er niet een van: er blijkt niets van waar. Toch vragen mensen zich af hoeveel frietjes ze moeten eten om hun haar terug te krijgen. Tot verbijstering van de onderzoekers.

Bewering

Onderzoek wijst uit dat McDonalds friet helpt tegen kaalheid.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Onlangs explodeerde het internet: McDonalds friet zou dé oplossing zijn voor kaalheid. Niet alleen pakten vele clickbaitsites het bericht op, maar ook een paar reguliere nieuwsmedia, zoals Metro en EenVandaag wijdden er een artikel aan. Ook Libelle, Cosmopolitan, Panorama en ELLE eten gingen hierin mee.

Het bericht circuleert niet alleen op Nederlandse websites, maar ook in vele andere landen, zoals Engeland, Canada en Mexico.

In deze berichten valt te lezen dat onderzoekers uit Japan een chemische stof genaamd dimethylpolysiloxaan ontdekten, die haar kan laten groeien. Hetzelfde stofje zorgt er volgens de berichten ook voor dat het frituurvet van McDonalds niet schuimt. Een en een is twee: frietjes van de Mac laten haar weer groeien.

Waarom klopt dit niet?

Inderdaad slaagden de onderzoekers erin haar te laten groeien bij kale muizen, rapporteren ze in het wetenschappelijke tijdschrift Biomaterials. De rol van dimethylpolysiloxaan hierin wijkt echter wel erg af van wat diverse media op het internet beweren.

Tatsuto Kageyama en zijn team verbeterden een al bestaande methode om haargroei te stimuleren. De techniek die zij ontwikkelden, bestond uit het kweken van een speciaal soort haarfollikelcellen in een laboratorium, om deze vervolgens te transplanteren naar een kale muis.

Om de techniek te optimaliseren, onderzochten de Japanners welke omstandigheden het beste waren om grote hoeveelheden cellen te kweken. Een voedingsbodem die onder andere bestond uit ‘PDMS’, bleek hiervoor optimaal. PDMS is een afkorting van polydimethylsiloxaan, een andere naam voor dimethylpolysiloxaan. PDMS is goed in staat om zuurstof door te laten, wat essentieel is voor haarfollikelcellen om te kunnen groeien.

PDMS wordt veel gebruikt in biomedisch onderzoek. Het is maar een van de onderdelen van de voedingsbodem waarop de haarfollikelcellen gekweekt werden. Op zichzelf is het niet in staat haargroei te stimuleren. Het zegt dus niets dat het toevallig ook een bestanddeel is van de frituurolie van McDonalds.

Stomverbaasd

Gecontacteerd door Nieuwscheckers voor commentaar verwezen de onderzoekers naar een interview met The Japan Times, waarin een van hen, Junji Fukuda, zich stomverbaasd toont over het nieuws. ‘Ik heb comments gezien van mensen die vragen: hoeveel frietjes moet ik eten om mijn haar te laten groeien?’ Fukuda hoopt dat een nieuwe behandeling, gebaseerd op de door hen ontwikkelde techniek, over een jaar of tien beschikbaar is.

 

Bronnen

  • Kageyama, T., Yoshimura, C., Myasnikova, D., Kataoka, K., Nittami, T., Maruo, S., & Fukuda, J. (2018). Spontaneous hair follicle germ (HFG) formation in vitro, enabling the large-scale production of HFGs for regenerative medicine. Biomaterials, 154, 291-300. doi:https://doi.org/10.1016/j.biomaterials.2017.10.056

17 februari 2018 |
Nadine Peels
Redacteur Nieuwscheckers