HOAX: Vrouw laat ex aanvallen door eekhoorns
10 april 2017 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.

Een Amerikaanse dierentrainster stuurde eekhoorns af op haar ex-man, aldus een verzonnen bericht op clickbaitsites.

Bewering

James Robinson (51) verloor twee vingers toen hij werd aangevallen door eekhoorns. De dieren waren gestuurd door zijn ex-vrouw, een voormalige leeuwentemster. De vrouw, genaamd Smith, werd opgepakt door de politie.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Dit bericht verscheen op 6 april 2017 op de Nederlandse clickbaitsite Prankster, die een bereik per maand claimt van 800.000 unieke bezoekers. Een dag later verscheen het ook op de clickbaitsite Trendingnieuws, die een detail veranderde: het slachtoffer verliest hier niet twee vingers, maar ‘zijn P*emel’.

Waarom klopt dit niet?

Dit bericht is afkomstig van de Amerikaanse nepnieuwssite World News Daily Report (bekend van verzonnen berichten als die over de verhouding die Yoko Ono en Hillary Clinton hadden in de jaren zeventig). In de versie van WNDR raakt het slachtoffer twee vingers en een teelbal kwijt. De mugshot bij het bericht is van Michelle Waro, die in 2014 werd gearresteerd omdat ze stenen door het raam van haar schoonvader gooide in Leonardtown (Maryland). Ze kijkt met opzet scheel voor de foto.

10 april 2017 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.