De coördinatoren van Nieuwscheckers: Alexander Pleijter (links) en Peter Burger (rechts). Foto: Juliën van Eck.
Over Nieuwscheckers
9 februari 2017

Nieuwscheckers is een factcheck-initiatief van de opleiding Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden. De coördinatie is in handen van Alexander Pleijter en Peter Burger.

Nieuwscheckers controleert het nieuws. Of dat nu staat afgedrukt in de krant, wordt uitgezonden op radio of televisie of circuleert op sociale media. Het checken wordt gedaan door studenten (in het kader van studieopdrachten), door betaalde redacteuren of door de coördinatoren. Alle factchecks worden voor publicatie gecontroleerd, geredigeerd en goedgekeurd door een van de coördinatoren.

Het doel van Nieuwscheckers is om het publiek te helpen (online) informatie op waarde te schatten. Dat doen we door twijfelachtige beweringen van publieke figuren en (nieuws)media te factchecken, maar ook door lezers aan te leren hoe zelf kritisch naar berichten te kijken. Zo proberen we de kwaliteit van het publieke debat te verbeteren.

Daarbij is onze missie om studenten Journalistiek en Nieuwe Media bekend te maken met factcheckmethoden en -tools, zodat ook zij als toekomstige journalisten bij machte zijn informatie te evalueren en verifiëren.

Meer informatie over Nieuwscheckers

  • Hoe gaat Nieuwscheckers te werk? Lees over onze werkwijze en richtlijnen
  • Hoe selecteert Nieuwscheckers berichten en beweringen? Lees over ons selectiebeleid
  • Hoe gaat Nieuwscheckers om met gemaakte fouten? Lees over ons correctiebeleid
  • Wie zijn de mensen van Nieuwscheckers? Hier vind je onze medewerkers
  • Hoe wordt Nieuwscheckers bekostigd? Hier vind je informatie over onze financiering

Trucs en tools voor factcheckers

Om informatie en beelden te controleren zijn op internet allerlei tips, trucs en tools te vinden. We verzamelen ze hier.

Tip ons

Komt u beweringen tegen in nieuwsberichten, talkshows of actualiteitenuitzendingen waarvan u de feiten niet vertrouwt? Tip ons!