HOAX: Blaren door tatoeëren met geïnfecteerde naald
20 april 2018 |
Nadine Peels
Redacteur Nieuwscheckers
Foto: Pixabay (CC0)

Dat het niet handig is om een tatoeage te laten zetten door een tatoeëerder zonder vergunning is wel bekend. Maar waarom is dat eigenlijk? Clickbaitsites beweren dat je door geïnfecteerde naalden flinke blaren op de huid kunt oplopen. Een video zou het bewijzen. Dit blijkt niet waar: de blaren in de video zijn ontstaan bij het verwijderen van een tattoo.

Bewering

Tatoeëren met een geïnfecteerde naald leidt tot blaren.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Op zowel kooffiepauze.nl, als viraaltjes.nl en indrukwekkend.nu staat precies hetzelfde artikel, onder dezelfde aandachttrekkende kop: “Dit gebeurt er met je arm als je een tattoo laat zetten met een geïnfecteerde naald“. De kop correspondeert echter niet helemaal met het verhaal eronder.

In het artikel valt te lezen dat mensen steeds vaker een tatoeage bij een thuistatoeëerder laten zetten en dat als dat misgaat, de persoon verminkt kan raken voor het leven. “Maar gelukkig kunnen deze tegenwoordig weg gelaserd worden”, zo stelt de schrijver van het artikel. “Hoewel daar ook nadelen aan kleven.” Vervolgens wordt er gerefereerd aan een zekere “knakker” die daar over mee kan praten en volgt er een video waarin de blaren van deze persoon worden doorgeprikt.

Op de Facebookpagina Viraal Vandaag is het filmpje in een post ingesloten, met daarboven alleen de kop die suggereert dat de persoon in kwestie zich met een geïnfecteerde naald heeft laten tatoeëren en dat de blaren het gevolg waren. De ietwat nuancerende tekst ontbreekt dus, met veel ongeruste reacties tot gevolg. Viraal Vandaag heeft het filmpje inmiddels van Facebook verwijderd.

Waarom klopt dit niet?

De grote vraag is natuurlijk waar de “knakker” in het artikel over mee kan praten. Gaat dat over het tatoeëren met een geïnfecteerde naald, zoals de kop suggereert, of over het weg laten laseren van een tatoeage, zoals de tekst kort aanhaalt?

Door een zeer korte check komt meteen de waarheid aan het licht. Op YouTube kan de video (waarschuwing: akelige beelden), geüpload door ene ‘tat2dpinoy’, ook worden bekeken. Een video rechtstreeks in YouTube bekijken heeft als voordeel dat de omschrijving ook kan worden gelezen. Hierin legt de man in kwestie uit dat het gaat om blaren die hij heeft overgehouden aan sessie één van vijf laserbehandelingen om een oude tatoeages te verwijderen. Voor de liefhebbers is er zelfs een deel twee te bekijken.

Volgens de overheidswebsite veiligtatoeerenenpiercen.nl is er bij tatoeëerders zonder GGD-vergunning geen controle geweest of men veilig en hygiënisch werkt. “Hierdoor is de kans op gezondheidsrisico’s groot. Je kunt bijvoorbeeld besmet raken met hepatitis B of C of hiv.” Over blaren wordt niet gesproken.

Ook Mandy Knoester, deskundige infectiepreventie bij GGD Hollands Midden, stelt dat blaren in principe niet tot de complicaties van tatoeëren behoren. “Er zijn dingen die mis kunnen gaan bij het zetten van een tatoeage, maar blaren zien we eigenlijk niet.”

Bij het verwijderen van tatoeages kan dit echter wel voorkomen: “De inkt van de tatoeage bevindt zich in de middelste huidlaag, de lederhuid, waar een groot deel permanent wordt ingekapseld. De laser verbrijzelt de inkt, zodat die door het lichaam kan worden afgevoerd. Bij het weglaseren kunnen blaren ontstaan. Over het algemeen wordt er goede nazorg geleverd en herstelt de huid uiteindelijk weer.”

Kortom: het bericht over blaren door een vuile tatoeagenaald is een hoax. Aan het gebruik van een niet-gecertificeerde tatoeëerder kleven echter vele andere risico’s. De slogan van veiligtatoeerenenpiercen.nl luidt niet voor niets: “Think before you ink.”

20 april 2018 |
Nadine Peels
Redacteur Nieuwscheckers