HOAX: Gevaarlijk insect verspreidt zich door Nederland
2 mei 2017 |
Mark Reid
De "kissing bug" Rhodnius prolixus komt in Nederland helemaal niet voor.

Kissing bugs zouden steeds vaker voorkomen in Nederland en hier de ziekte van Chagas verspreiden. Dat is gelukkig niet waar, de insecten komen alleen in Amerika voor.

Bewering

Kissing bugs komen steeds vaker voor in Nederland en verspreiden hier de ziekte van Chagas.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Een bericht op heerlijk-wonen.com, een website met huishoudtips, sensationele video’s en andere clickbait. In dit geval waarschuwt de site voor de zogenaamde “kissing bug”, een beestje dat mensen kan infecteren met de ernstige ziekte van Chagas. Het insect zou steeds vaker in Nederland voorkomen, met mogelijk grote gevolgen voor de volksgezondheid.

Ook andere clickbaitsites publiceerden sinds juni 2016  berichten over de wants, onder andere Gezonde Ideetjes, Dagelijkse Krant, Trendjournaal en Leeshet.nu. Een waarschuwend bericht over het insect werd op Facebook bijna 18.000 keer gedeeld.

Waarom klopt dit niet?

De “Kissing bug” (wetenschappelijke naam: Rhodnius prolixus) komt helemaal niet voor in Nederland. Het leefgebied van het insect is beperkt tot de warme gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, en het is gespot in de Verenigde Staten

In een artikel in het AD vertelt Philip Büscher van het Belgische Instituut voor Tropische Geneeskunde dat manieren waarop een Europeaan de ziekte kan krijgen beperkt zijn: een langdurig verblijf in Latijns Amerika, een bloedtransfusie, of bij de geboorte als de moeder de parasiet draagt.

Ongediertebestrijder Rentokil heeft vaak contact met mensen die denken een “kissing bug” te hebben gezien. Het blijkt gelukkig altijd om een vergissing te gaan. Vaak wordt een onschuldige bladpootwants aangezien voor de ziekteverspreider.

Hoaxwijzer en Vroege Vogels hebben eerder ook al aandacht besteed aan het zogenaamd dodelijke insect.

Er zijn in Nederland wel een aantal patiënten met de ziekte van Chagas, maar dit komt bijna exclusief door migratie van ziektedragers uit Zuid- en Midden-Amerika. Zonder seksueel contact of bloedcontact kunnen deze mensen de ziekte niet verder overdragen op anderen.

2 mei 2017 |
Mark Reid