Grap: Man rijdt dagelijks 1000 kilometer heen en terug naar zijn werk
22 mei 2017 |
Alexander Pleijter
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.

Elke dag 1000 kilometer rijden om op je werk te komen. En dan ook weer 1000 kilometer terug rijden. Het klinkt te zot voor woorden. En dat is het ook. Het nieuws komt van een satirisch radioprogramma uit Canada. Maar ANP, De Telegraaf, Autoweek en Welingelichte Kringen dachten dat het echt was.

Bewering

Een Canadese man rijdt dagelijks 1000 kilometer met zijn auto van zijn huis in Calgary naar Vancouver om te gaan werken.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Op de website van De Telegraaf verscheen vandaag het nieuwsbericht onder de kop: Forens rijdt 1000 kilometer naar zijn werk. Het gaat om een man die met zijn gezin woont in Calgary en als barista in een koffietent in Vancouver werkt. Ook Autoweek en Welingelichte Kringen brachten het nieuws.

Update 22 mei 2017, 16.25 uur
Het bericht blijkt in Nederland verspreid te zijn door het ANP, zie bericht hieronder.

Waarom klopt dit niet?

Het nieuws over de Canadese forens die dagelijks 1000 kilometer naar zijn werk rijdt, is satire. Het is afkomstig van This is That, een satirisch actualiteitenprogramma van de Canadase publieke radiozender CBC Radio.  Het programma maakt komische nieuwsberichten in de stijl van echte berichten.

In dit geval hebben de makers ook een videoreportage gemaakt over de werkweek van de arme barista die 1000 kilometer in zijn auto rijdt om koffie te maken voor zijn klanten en dan weer in de auto springt om naar vrouw en kind te rijden.

Onder het satirische bericht staat als waarschuwing:

This is That is an award-winning satirical current affairs show that doesn’t just talk about the issues, it fabricates them.

Met dank aan Andrew Dasselaar voor de tip.

22 mei 2017 |
Alexander Pleijter
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.