HOAX: Oprah Winfrey (63) zwanger van eerste kind
22 april 2017 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.

Oprah Winfrey is zwanger, meldt een bericht op Facebook en op Nederlandse clickbaitsites. Het verhaal is overgenomen van een Amerikaanse nepnieuwssite.

Bewering

Oprah Winfrey (63) is zwanger van haar eerste kind.

oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Het bericht over Oprahs vermeende zwangerschap verscheen in april op Fantastisch.coBrakkaboys en andere Nederlandse clickbaitsites. Ook werd het gepromoot door aan deze sites verbonden Facebookpagina’s.

Waarom klopt dit niet?

Het nieuws bevat onwaarschijnlijke elementen, zoals de leeftijd van de aanstaande moeder en de aankondiging dat ze het kind Harpo zal noemen (het omgekeerde van Oprah) als het een jongetje is. Het is dan ook totaal verzonnen: het is – samen met het portret van Oprah met een echofoto – afkomstig van de Amerikaanse nepnieuwssite Celebtricity, die grossiert in koppen als ‘Vrouw van 101 baart kind na succesvolle eierstoktransplantatie.’

In de versie van Celebtricity, uit 2015, is Oprah nog 61, dus twee jaar jonger dan in de Nederlandse versies. Het Amerikaanse bericht is waarschijnlijk geïnspireerd door Oprahs onthulling, kort daarvoor, dat ze het doodgeboren kind dat ze op haar veertiende kreeg een naam had gegeven, Canaan.

Het nepnieuws over Oprahs recente zwangerschap werd eerder kapotgecheckt door de Amerikaanse site Snopes.

22 april 2017 |
Peter Burger
Coördinator van Nieuwscheckers. Universitair docent aan de Universiteit Leiden.