Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een Keniaanse studente heeft bekend dat ze uit wraak 324 mannen heeft geïnfecteerd met het HIV-virus.

Oordeel

Onwaar

Bron

Dit bericht verscheen in maart en april 2017 op straatmediaz.nl, trendingnieuws.com en andere clickbaitsites, en op de Facebookpagina’s die mensen naar deze sites leiden, zoals die van Niet100. De Facebookpagina Niet Barkie verspreidde het bericht met de verzonnen bewering: ‘Attentie Attentie PAS OP deze vrouw is op dit moment ergens in Rotterdam.’

Waarom klopt dit niet?

Het nieuws over de Keniaanse studente maakte ook in 2016 al een rondje langs Amerikaanse en Nederlandse clickbaitsites. Het stamt uit 2014. Op 4 maart van dat jaar meldde de Kenyan Daily Post in een bericht dat sindsdien verwijderd is (maar nog te lezen in het internetarchief) dat een 19-jarige studente toen ze dronken was misbruikt werd en aids kreeg. Uit wraak besmette ze naar eigen zeggen in drie maanden 324 mannen. Haar doel zou zijn om tweeduizend mannen te infecteren.

Het nieuws is niet alleen oud, het is ook ongeloofwaardig. De studente had met haar verhaal de Facebookpagina Kenyan Scandals benaderd, aldus de Kenyan Daily Post. Zij bleef anoniem, maar de Post plaatste wel een foto van haar – dezelfde die op de Nederlandse clickbaitsites verscheen. In de reacties onder het bericht beweren verschillende Kenianen dat de foto al uit 2007 dateert.

Ook het ontbreken van andere bronnen dan één anoniem verhaal maken het bericht onbetrouwbaar. Het lijkt een van de vele versies van de wijdverbreide urban legend over vrouwen en mannen die doelbewust anderen besmetten met de ziekte die ze zelf hebben opgelopen.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina