Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

 

Bewering

Nederlandse Turken kiezen massaal voor Erdogan.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

AD.nl publiceerde op 24 juni, een dag  na de Turkse verkiezingen, een bericht met de kop: Nederlandse Turken kiezen massaal voor Erdogan. In de eerste alinea staat:

“De in Nederland woonachtige stemgerechtigde Turken hebben massaal voor de herverkiezing van de zittende president Erdogan gekozen. Hij kreeg 72,7 procent van de in Nederland uitgebrachte stemmen.”

Waarom klopt dit niet?

In het bericht van AD staat dat 32,5 procent van de stemgerechtigde Nederlandse Turken kwam opdagen bij de verkiezingen. 72,7 procent van hen bracht een stem uit op Erdogan en 18,2 procent op zijn belangrijkste rivaal, de sociaaldemocraat Muharrem Ince.

De cijfers zijn afkomstig van de website van de Turkse krant Daily Sabah.  Maar de cijfers die AD noemt zijn achterhaald. AD maakte het bericht vroeg in de ochtend, toen nog niet alle stemmen geteld waren.

Wie nu kijkt op de site van Daily Sabah ziet dat alle stemmen zijn geteld. De opkomst van Turkse Nederlanders is gestegen naar 46,2 procent. 73 procent van de stemmen gaat naar Erdogan en 18,3 procent naar Ince.

Screenshot van dailysabah.com met de uitslag van wat Turkse Nederlanders hebben gestemd tijdens de Turkse presidentsverkiezing 2018.

Hebben Turkse Nederlanders daarmee massaal op Erdogan gestemd? In feite niet, want minder dan de helft heeft meegedaan aan de verkiezingen. 53,8 procent van de stemgerechtigde Nederlandse Turken bleef thuis. Omgerekend stemde 34 procent van de Turkse Nederlanders op Erdogan. (In Duitsland, waar media berichtten dat ’twee van de drie Turkse Duitsers op Erdogan hebben gestemd’, plaatste Faktenfinder, de factcheckafdeling van de ARD, vergelijkbare kanttekeningen bij die bewering.)

Volgens Thijl Sunier, hoogleraar Islam in Europa aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is het “terecht te wijzen op het feit dat niet meer dan de helft gaat stemmen. Dat is echt niet alleen een kwestie van reistijd naar de stembureaus.”  In Nederland waren drie locaties om te stemmen: Amsterdam, Den Haag en Deventer.

Volgens Sunier, die veel onderzoek deed naar de integratie van Turken in Nederland, heeft een groeiend deel van de mensen met een Turkse achtergrond een hoge opleiding en geen integratieprobleem. “De oriëntatie wat betreft hun toekomst wordt meer en meer bepaald door factoren hier. Die veranderende oriëntatie verklaart waarom een groot deel van de kiesgerechtigden niet gaat stemmen.”

Conclusie

Hebben Nederlandse Turken massaal voor Erdogan gekozen, zoals AD in een kop beweerde? Nee, want meer dan de helft van de stemgerechtigden deed niet mee aan de verkiezingen. Een betere kop zou zijn: Nederlandse Turken mijden massaal Turkse verkiezingen.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina