Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Als ze poseren met een gedode leeuw, worden twee jagers aangevallen door een andere leeuw.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 18 april postte Ongelooflijk.nu de video met de verzekering: ‘Dit zal je vast niet meteen geloven, maar het is echt waar. Dit filmpje is compleet onbewerkt.’ De video was toen op Nederlandse clickbaitsites al een van de grootste successen van de afgelopen anderhalf jaar: sinds juni 2016 verschenen de beelden onder andere al op Ongelooflijk.nu, LikeMag, Blijf Positief, Prankz, Prankster, Videonext, Volgende Video, Viraal.nuStumpertjes, Dagelijks Filmpje en Fantastisch.co.

Alleen de Dagelijkse Standaard en Viraal Vandaag namen een disclaimer op: ‘Deze beelden gaan rond op het internet, of de beelden echt zijn weten we niet. Wat we wel weten is dat dit de juiste straf zou zijn voor alle jagers!’

Ook is het bericht verspreid door talrijke Facebookpagina’s die content van deze sites promoten, zoals Tiswat.

Schermafbeelding-2017-04-27-om-12.14.26

Waarom klopt dit niet?

Meteen nadat ene ‘Jayden Tanner’ de video op YouTube had gezet, rezen er twijfels over het waarheidsgehalte. Was dit een verkapte campagne van anti-jachtactivisten? De factcheckers van Snopes vonden de oorspronkelijke foto van de gedode leeuw op de voorgrond: de video is fake. Het bleek een product van het Australische bedrijf Woolshed, dat zich specialiseert in virale campagnes. Een andere YouTube-hit van Woolshed is de snowboarder die wordt achtervolgd door een beer.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina