Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Levensgevaarlijk en huidvernietigend insect opgedoken in Nederland.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Meerdere van dezelfde berichten verschenen op 21 maart 2017 op diverse clickbaitsites: check-dit.nl, ongeloofelijke-verhalen.nl en geweldig.nu. Een maand later verscheen precies hetzelfde bericht ook op fantastisch.nl, brakkaboys.nl en dagelijksekrant.nl. De berichten melden dat er alleen al in 2017 duizenden mensen met spoed naar het ziekenhuis zijn afgevoerd en er al honderd mensen zijn overleden aan het ‘India Contra Virus’. Het insect zou oorspronkelijk uit India komen, maar zou nu ook gesignaleerd zijn in Amerika, Nederland en de rest van Europa.

Begin 2016 lijkt het bericht over het dodelijke insect internationaal voor het eerst de ronde te doen op Facebook en WhatsApp. Mensen waarschuwen elkaar voor een nieuw insect uit India dat het ‘India Contra Virus’ zou verspreiden: een dodelijke huidaandoening, dat gaatjes in de huid veroorzaakt. De berichten gaan gepaard met foto’s van het betreffende insect en een door het virus aangetaste hand, vol met gaatjes.

Waarom klopt dit niet?

Toen het verhaal over het insect begin 2016 de ronde deed op internationale sites, werd het vrijwel meteen ontkracht op verschillende fora en websites als thatsnonsense.com en Snope. De verschrikkelijke foto van de hand met gaatjes werd herkend uit een make-up tutorial voor special effects op YouTube. In de video wordt getoond hoe je met make-up de naarste huidaandoeningen kan nabootsen en zo mensen met ‘trypofobie‘ – angst voor gaatjes- de stuipen op het lijf kan jagen. Maar zelfs die aandoening is niet echt; ‘angst voor gaatjes’ is nooit officieel erkend als fobie. Het ‘India Contra Virus’ komt alleen voor in berichten met betrekking op dit verhaal, en blijkt ook verzonnen.

Het insect blijkt daarentegen wél echt te zijn. Het gaat om een mannelijke reuzenwaterwants, die eitjes op zijn rug draagt en op die manier verzorgt tot ze uitkomen. Het insect komt voor in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en delen van Australië en is geheel ongevaarlijk voor mensen.

Toch blijk het een hardnekkig verhaal: ondanks de vele pogingen die al zijn ondernomen om het verhaal te ontkrachten, blijft het bericht met de verschrikkelijke foto’s bijna dagelijks gedeeld worden op Facebook. Opvallend is dat alle berichten over het opduiken van het gevaarlijke insect in Nederland gepaard gaan met dezelfde video van the Hoax Factor, waarin juist wordt benadrukt dat het verhaal niet klopt en waarin het bestempeld wordt als hoax (zie de video hieronder).

Bron: www.youtube.com
Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina