Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Overvallers gooien eieren op voorruiten van auto’s, waarop de bestuurder de auto aan de kant zet en overvallen wordt.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

Verschillende clickbaitsites, waaronder instanext.nl, trendingnieuws.com en nieuwsflits.co meldden dat autobestuurders, met name ’s nachts, op de weg moeten uitkijken voor overvallers die vanaf viaducten eieren op je voorruit gooien. Zodra de bestuurder de smurrie tevergeefs met de ruitenwissers en de ruitenwisservloeistof van het raam heeft proberen te krijgen, zou het zicht alleen maar slechter worden en de bestuurder de auto zo snel mogelijk langs de kant moeten zetten, waar hij of zij wordt opgewacht door overvallers.

Het is een waarschuwing die al jaren rondgaat op sociale media, fora en nepnieuwssites in binnen- en buitenland. Zo deed het bericht in 2010 al de ronde, zogenaamd uit naam van de Regiopolitie Brabant Zuid-Oost, die van niets bleek te weten. Hetzelfde bericht, dit keer zonder afzender, is nu opnieuw verschenen op sociale media en nepnieuwssites en wordt duizenden keren gedeeld.

Op fora gaat de waarschuwing vaak gepaard met een andere variant: die van het kinderzitje langs de weg, waar automobilisten voor stoppen om te kijken of er een kindje in ligt: “Merk op dat de autostoel meestal wordt geplaatst in de buurt van een bos of in de buurt van een veld waar het gras hoog is. De automobilist – een vrouw meestal – als ze de pech heeft om te stoppen, wordt meegesleept in het bos, geslagen en verkracht en voor dood achtergelaten , waarna ook de auto wordt gestolen. Is het een man, wordt deze meestal heftig geslagen, beroofd en misschien voor dood achtergelaten, waarna eveneens zijn voertuig wordt gestolen.” Aan deze overvalmethode zouden vooral gangs, Roma en zelfs de maffia zich schuldig maken.

Wat klopt er niet, en wat wel?

In Nederland is er één geval bekend waarbij de ei-overvaltechniek werd toegepast. AD meldde in maart 2016 dat een jongen van 18 uit Nunspeet ’s avonds laat na z’n werk naar huis reed en een ei op z’n voorruit kreeg. De jongen zette de auto langs de kant, en werd op gewelddadige wijze overvallen. Dit geval is, zo ver bekend, een unicum in Nederland. Er zijn geen berichten te vinden over andere slachtoffers van overvallers die deze methode gebruikten. Ook is er geen enkele politiewaarschuwing te vinden waarin gesproken wordt over eieren of kinderzitjes.

In theorie is het uiteraard niet onmogelijk dat, ondanks dat er geen feitelijke aanwijzingen voor zijn, in de toekomst dit soort overvallen vaker zullen plaatsvinden. De Hoax-wijzer en Hoax-Slayer voeren echter ook nog een hele lijst met praktische bezwaren aan. Zo heeft de tactiek weinig kans van slagen, omdat het lastig is de eieren zodanig vanaf een viaduct te mikken dat ze op de juiste plek terechtkomen. Ook heeft de auteur van de factcheck voor Hoax-Slayer zelf een experimentje uitgevoerd, om tot de conclusie te komen dat zijn ruitenwissers in ieder geval in zeer snelle tijd in staat waren het ei van zijn voorruit te wissen.

Dat hier sprake zou zijn van een nieuwe overvalmethode waarvoor de politie waarschuwt, klopt dus niet. Het is niet geheel ondenkbaar dat deze overvalmethode ooit gebruikt wordt, zoals in het geval van de jongen in Nunspeet is gebeurd, maar het gaat hier vooral om ongefundeerde bangmakerij.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina