Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Politie waarschuwt voor “Microsoft” criminelen.

Oordeel

Waar

Bron van de bewering

Op 22 juni 2017 meldde eemskrant.nl, een website met lokaal nieuws uit Noord-Holland, dat de politie-eenheid Noord-Holland waarschuwt voor cybercriminelen die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. De Engelssprekende criminelen bellen op met de boodschap dat er een virus is gedetecteerd op de computer van het slachtoffer, dat de licentie is verlopen of dat de software een update nodig heeft. Op die manier proberen ze mensen zover te krijgen bepaalde handelingen uit te laten voeren op hun computer, waardoor er een programma geïnstalleerd wordt dat de oplichters volle toegang tot de computer verschaft. Uiteindelijk troggelen de criminelen de slachtoffers geld af door ze te laten betalen voor de “technische hulp”, of schrijven ze zelfs eigenhandig geld af van de betaalrekening.

De politie-eenheid Noord-Holland zou sinds begin dit jaar al ruim 100 aangiften van slachtoffers van deze vorm van oplichting binnen hebben gekregen.

Waarom klopt dit?

Helaas is deze oplichtingstechniek niet verzonnen, zoals in het geval van de ei-overvaltechniek waar we eerder over schreven.

Het bericht op eemskrant.nl is één op één overgenomen van een bericht op de website van de politie. Daarin waarschuwt de politie dat als er een “Microsoftmedewerker” belt, het beoogde slachtoffer direct op moet hangen. De NOS meldde ook op 22 juni 2017 dat er in heel Nederland sinds begin dit jaar in totaal al ruim 800 aangiftes zijn binnengekomen van mensen die slachtoffer zijn geworden van de vermeende Microsoftmedewerkers. Een van de slachtoffers is maar liefst €70.000 lichter gemaakt door de cybercriminelen.

De politie laat in het bericht weten dat het vermoedelijk om meerdere criminele groepen gaat die deze oplichtingstechniek gebruiken. De politie raadt mensen die worden opgebeld door iemand die zegt voor Microsoft te werken aan om direct op te hangen, daar Microsoft zijn klanten nooit zomaar opbelt.

Zie voor meer informatie over deze vorm van oplichting dit uitgebreidere bericht van de Nederlandse politie.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina