Wasverzachters gevaarlijk voor onze gezondheid? Niet bewezen!
21 november 2017 |
Anton van Rijn
Student master Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden (2017/2018).
Lynn Philippi
Student master Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden (2017/2018).
Pixabay (CC0)

De wasverzachter die we dagelijks gebruiken bij het wassen van onze kleding, zou ons vergiftigen. En dat zonder dat we ons daar bewust van zijn! Althans, daar waarschuwen clickbaitsites ons voor. Hoewel we onze was zijdezacht en fris uit de wasmachine halen, zouden er chemische stoffen in wasverzachters zitten die voor een groot gezondheidsrisico zorgen. Experts: “Dat kun je zo een-twee-drie niet zeggen.”

Bewering

Wasverzachters vergiftigen ons.

oordeel: niet te checken

Bron van de bewering

Verschillende clickbaitsites, zoals doehetzelfideetjes en worldunity.me, waarschuwen dat wasverzachters ons vergiftigen. Zo zouden de drie meest voorkomende giftige chemicaliën – alfa-terpeneol, benzylacetaat en benzyl-alcohol – zorgen voor duizeligheid, hoofdpijn en zelfs geheugenverlies. Ook zouden er irritaties aan de luchtwegen en ogen kunnen ontstaan. Benzyl-alcohol tast op zijn beurt het centrale zenuwstelsel aan.

Waarom is dit niet te checken?

De stoffen alfa-terpeneol en benzylacetaat zijn geurstoffen en worden gebruikt in verschillende andere producten. Dat geldt ook voor het bewaarmiddel benzyl-alcohol, dat je voornamelijk terug kunt vinden in cosmetica en farmaceutische producten. Het wordt ook toegepast als oplosmiddel voor bijvoorbeeld parfums.

De eerste vraag is niet zozeer hoe gevaarlijk deze stoffen zijn, maar of ze wel in wasverzachters voorkomen. Om dit te kunnen beantwoorden, hebben we gekeken naar het etiket van 15 verschillende wasverzachters. Hieronder een overzicht van welke stoffen daar genoemd worden.

Hieruit blijkt dat geen enkel etiket de stof alfa-terpeneol, benzylacetaat of benzyl-alcohol noemt.

Het zou echter kunnen dat fabrikanten kiezen voor een andere benaming van (één van) de gevaarlijke stoffen. In het geval van benzyl-alcohol zou het tegen de regels zijn dat de stof niet op het etiket wordt vermeld. Deze stof is namelijk een allergeen. Dat betekent dat de stof een allergische reactie kan veroorzaken. Fabrikanten zijn volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verplicht allergenen op hun verpakking te noemen.

Maar stel nu, dat de clickbaitsites gelijk hebben en fabrikanten weigeren deze stoffen op hun ingrediëntenlijst te zetten, dan is de vraag in welke mate deze stof aanwezig is.

Dosering

De stoffen die genoemd worden door de clickbaitsites zijn inderdaad giftig, maar alleen in pure vorm. “Bijna alles heeft bij een excessieve dosis een risico, bijvoorbeeld ook zout en suiker”, aldus hoogleraar dermatologie Pieter Jan Coenraads (RU Groningen). In dit geval gaat het om de hoeveelheid chemicaliën die overblijft in de kleding als je die uit de wasmachine haalt en aandoet. Volgens Joke Bouwstra, hoogleraar dermatologie aan de Universiteit Leiden, zit het gevaar hem in de mate waarin de stof de huid penetreert. Hier zou volgens Bouwstra gedegen onderzoek naar moeten worden gedaan.

Conclusie

De stukken op de clickbaitsites missen argumentatie en nuance. Toch kan niet gezegd worden dat wat zij melden onwaar is. Daarvoor zouden de wasverzachters en het gebruik daarvan grondig getest moeten worden. Bouwstra: “Daar zou gedegen onderzoek naar gedaan moeten worden.”

21 november 2017 |
Anton van Rijn
Student master Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden (2017/2018).
Lynn Philippi
Student master Journalistiek en Nieuwe Media, Universiteit Leiden (2017/2018).