Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

In Arnhem is een man gefilmd terwijl hij, verborgen achter een bestelwagen, zijn hond slaat.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het bericht is op 17 september 2017 gepubliceerd door clickbaitsite Niet100.tv, die vaker video’s presenteert met valse toelichting. Het screenshot hieronder laat ook de advertenties zien bij het bericht: de twee advertenties rechts gaan over ‘Emma uit Leiden’ en ‘single vrouwen uit Leiden’ – ze passen zich aan aan het ip-adres van de bezoeker, en Nieuwscheckers huist in Leiden.

Waarom klopt dit niet?

De video laat een man zien die, verborgen achter een witte bestelbus, met vuistslagen zijn hond mishandelt. De man is niet, zoals de kop beweert, een ‘lafaard in Arnhem’: de beelden zijn opgenomen in Manchester. Engelse media berichtten in mei 2017 met afschuw over de zaak.

Nadat de video, waarop de eigenaar van de hond goed te herkennen is, op Facebook was verschenen, meldde de 35-jarige dader zich bij een politiebureau. Hij is gearresteerd, de hond werd overgedragen aan de dierenbescherming.

Het bericht over de ‘Arnhemse lafaard’ combineert twee vormen van misleiding die we vaker zien. Gebeurtenissen uit het buitenland worden gepresenteerd alsof ze in Nederland zijn voorgevallen. En zaken waarbij de daders gepakt zijn, worden voorgesteld alsof ze nog niet zijn opgelost – een extra aanmoediging om het bericht te delen en zo advertentieclicks te genereren. En met succes: het bericht, verspreid via vier verschillende met Niet100.tv verbonden Facebookpagina’s, is in twee dagen meer dan twaalfduizend maal gedeeld.

Het bericht op Niet100.tv is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op een stuk op de clickbaitsite Viralfilmpjes.nu, dat één dag eerder verscheen, onder een identieke kop:

‘Lafaard werd gefilmd hoe hij zich achter bestelwagen verschanste om zijn hond brutaal en ongestoord in elkaar te kunnen slaan.’

Viralfilmpjes vermeldt echter wel dat het in Engeland gebeurde en dat de dader gepakt is. Dit bericht werd slechts 160 keer gedeeld.

Update, 20 sep. 2017: Een Arnhemse omroep is benaderd door mensen die de dierenbeul te lijf wilden.

Bij lokale omroep RTV Arnhem stond de telefoon roodgloeiend. Vele bellers hadden maar één verzoek. “Jullie moeten er aandacht aan besteden, zodat de politie die *** kunnen pakken!” […] De bellers kwamen zeker niet alleen uit de stad zelf. Een man met een zwaar Amsterdams accent had een trillende stem van woede. “Ik woon in Amstelveen, maar ik vind dat jullie het filmpje in jullie stad moeten laten zien.”

Update, 22 sep. 2017: Niet100.tv heeft het bericht inmiddels aangepast: de kop beweert nu niet meer dat dit in Arnhem gebeurde, maar de tekst moedigt de lezer nog steeds aan het bericht te delen met de leugen dat de dader nog niet is opgepakt.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina