Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Vrouw van 98 jaar bevalt van kerngezonde baby.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het bericht over de 98-jarige kersverse moeder uit Engeland is al wat ouder; op 26 juli 2015 meldde whatthefean.nl, een lokale nieuwtjeswebsite voor jongeren uit Heerenveen, dat de vrouw van 98 jaar dus trotse moeder was geworden van een gezonde baby. De vrouw zou een geheime relatie hebben gehad met de 27-jarige kapelaan van het dorp. In een interview, dat overigens nergens terug te vinden is, zou de vrouw hebben laten weten dat ze ‘de consternatie begrijpt’. De vrouw zou gezegd hebben dat haar kinderwens zo diep gaat, dat ze ‘het er allemaal voor over heeft’.

Het bericht verscheen niet alleen op whatthefean.nl, maar ook op verschillende clickbaitsites als fantastisch.co, dagelijksekrant.nl en koffiepauze.net, en op buitenlandse nepnieuws- en clickbaitsites. In dit en dit filmpje op YouTube is de vrouw overigens Italiaans, 101 jaar oud en heet ze Anatolia Vertadella. De vader is volgens de filmpjes een 26-jarige katholieke spermadonor.

Waarom klopt dit niet?

De foto die gepaard gaat met alle berichten en die bovenaan dit artikel staat, blijkt afkomstig uit begin 2015. In een artikel van ABC News valt te lezen dat de vrouw op de foto de 101-jarige Rosa Camfield is, die haar achterkleindochter vasthoudt. De foto ging viraal op internet, nadat Camfields kleindochter deze online had gezet. De foto werd miljoenen keren geliked en gedeeld, waardoor hij een eigen leven is gaan leiden. Camfield overleed overigens in maart 2015.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina