Reclamespotjes voor maandverband of tampons vertellen dat de menstruatie de fijnste periode is uit het leven van een vrouw. ‘Have a happy period’ zou de lijfspreuk moeten zijn tijdens deze tijd. De werkelijkheid is echter anders. Volgens het AD heeft tachtig procent van de vrouwen tijdens hun ongesteldheid last van krampen. Gelukkig is volgens hetzelfde artikel de redding nabij voor deze dames: ‘nieuw wondermiddel tegen menstruatiepijnen’ luidt de kop. Helaas blijken de wonderpillen nog niet te bestaan; heeft de krant te vroeg gejuicht?

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Het ‘wondermiddel’ tegen menstruatiekramp haalt op 8 oktober de website van het AD. Het Laatste Nieuws (HLN) uit België heeft hetzelfde bericht op de site staan. Letterlijk. Op de titel na zijn de stukken woord voor woord gelijk aan elkaar. Het bericht gaat over een middel dat de oorzaak van de maandelijkse krampen en klachten aanpakt. De wonderpillen zorgen ervoor dat de buikpijn niet wordt gemaskeerd, zoals bij gewone pijnstillers, maar dat het hormoon dat de kramp veroorzaakt tot een normaal niveau zakt. Het lijkt een grote doorbraak voor vrouwen over de hele wereld, maar nergens in het artikel wordt een woord gerept over het verkrijgen van de medicatie.

Professor Phillips
In het artikel komt een professor Phillips over de ‘wonderpillen’ aan het woord. Een Google zoekopdracht op de naam van deze meneer leidt tot het artikel van de Daily Mail over hetzelfde onderwerp. Opvallend is dat het artikel hier een stuk langer is en veel meer nuance bevat. Bovendien wordt het farmaceutisch bedrijf Vantia Therapeutics genoemd. De Daily Mail behandelt de aankomende verdere klinische onderzoeken en noemt hierbij ook dat het middel, genaamd VA111913, nog niet verkrijgbaar is. Zelfs hoe lang de door pijn geplaagde vrouwen nog moeten wachten wordt beschreven. Klein detail; Jim Phillips is bij de Daily Mail niet langer professor, maar dokter.

Een tweede zoekopdracht op internet op Phillips en Vantia Therapeutics levert de site van het bedrijf op. Jim Phillips is inderdaad arts, geen professor. Verder is hij bestuursvoorzitter van het bedrijf. Het stuk van de Daily Mail komt overeen met de informatie op de site van de farmaceut; VA111913 is goedgekeurd in de eerste onderzoeken en gaat nu een stap verder met een grote controlegroep. Op de site staat een volledig persbericht over het nieuws rond de ‘wonderpillen’ inclusief de uitspraken die Phillips doet in de berichten van zowel HLN, AD en Daily Mail.

Schril contrast
Het bericht dat op de sites van HLN en AD verscheen, is een stuk minder genuanceerd dan het bericht van de Daily Mail, maar is daar wel op gebaseerd. Het stuk van de Daily Mail is vertaald en bewerkt door journaliste Ellen Provoost van HLN. Zij schrijft vaker over medische zaken voor korte internetartikelen. Ellen Provoost was niet bereikbaar voor commentaar.

Het AD neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het plaatsen van het artikel, maar legt de eindverantwoording bij de schrijfster van HLN. Bart Franssen van het AD: “De stukken die vanuit HLN richting het AD komen worden enkel geredigeerd; het één op één overnemen van stukken gebeurt regelmatig. In principe worden deze stukken wel gecheckt, maar het vertrouwen in de stukken van HLN is groot.”

Maar is dat vertrouwen terecht? Het lijkt erop van niet. Door een genuanceerd, maar niet al te kritisch, bericht van de Daily Mail te bewerken en daarbij cruciale details weg te laten over de status van de nieuwe ‘wonderpil’ zet het artikel van HLN de lezer op het verkeerde been. Helaas juicht ook het AD daardoor te vroeg. Voorlopig moeten vrouwen met klachten tijdens de menstruatie genoegen nemen met de warmwaterkruik, pijnstillers of een lekker stuk chocolade.

Placeholder-female-2x

Lieke van der Hulst

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2008-2009)

Profiel-pagina