Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Apenpokken is gordelroos

Oordeel

Onwaar

Bron van bewering

Sinds 20 mei wordt op Twitter een beeld gedeeld met twee screenshots, waaruit zou blijken dat apenpokken eigenlijk gordelroos is, de huiduitslag veroorzaakt door een sluimerend virusrestant van een waterpokkeninfectie. Complotdenker Chris Sky beweert hetzelfde in een korte video, waarbij hij de link legt met covid19-vaccins.

De huidblaasjes die nu worden gerapporteerd zouden volgens hem een toegenomen gevoeligheid zijn voor gordelroos na coronavaccinatie. En apenpokken zou daarmee een samenzwering zijn om vaccinatieschade toe te dekken, impliceert Sky. Hij herhaalt eerdere complottheorieën: de link met gordelroos als gevolg van vaccinatie doet al langer de ronde.

clip 1
Afbeelding die rond 20 mei 2022 begon te circuleren op Twitter. De linker afbeelding werd op 23 mei vervangen door een afbeelding van apenpokken.

Waarom is dit onwaar?

Om met het Twitter-beeld te beginnen: het linkerdeel is afkomstig van het Indiase TheHealthSite.com. Deze site postte op 20 mei een bericht over apenpokken met als illustratie een foto van gordelroos, identiek aan het beeld van een lemma over gordelroos van een Australische overheidsinstantie.

Dat lijkt een vergissing te zijn, want op 23 mei heeft TheHealthSite.com het beeld vervangen door een afbeelding van apenpokken-symptomen. De berichtgeving op de site is kortom geen bewijs dat gordelroos eigenlijk apenpokken is.

clip4
Nieuwsbericht over apenpokken op TheHealthSite.com: links de onjuiste illustratie met gordelroos op 20 mei, rechts de illustratie met apenpokken op 23 mei. Screenshots via Waybackmachine.

Bijwerkingen na vaccinatie

Dan de link tussen coronavaccinatie en optreden van gordelroos: dat is inderdaad een mogelijke, maar zeer zeldzame bijwerking. Er zijn gevallen bekend van mensen die tijdens een Covid19-infectie ook gordelroos kregen. Mogelijk stond hun afweer zo onder druk van Covid-19 dat de sluimerende herpesinfectie de kop weer op kon steken.

Zoiets zou in zeldzame gevallen ook het geval kunnen zijn na Covid19-vaccinatie, stellen Nederlandse onderzoekers. Er is nog veel onduidelijk over de precieze relatie tussen Covid19-infecties en  vaccinaties ertegen, en de kans op gordelroos.

Conclusie

Gordelroos veroorzaakt rode blaasjes op de huid, die alleen oppervlakkig lijken op bulten die het apenpokkenvirus kan veroorzaken. Toch is de vage gelijkenis voldoende om op sociale media complottheorieën te voeden waarin apenpokken een verzinsel wordt genoemd.

arno van t hoog

Arno van 't Hoog

Factchecker Nieuwscheckers

Arno van ’t Hoog is wetenschapsjournalist en werkt als factchecker voor Nieuwscheckers. Als wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in …
Profiel-pagina