Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Het is vanaf nu toegestaan om een babyluiaard als huisdier te houden.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het bericht over het houden van babyluiaards werd gedeeld door eatsmakelijk.nl en prankster.nl. In beide artikelen staat dat het vanaf nu wereldwijd is toegestaan om babyluiaards als huisdier te houden. Ook zouden de diertjes heel aanhankelijk zijn. Ze houden ervan gewiegd te worden en spelen graag kiekeboe. Ze zouden dan ook het beste als baby kunnen worden behandeld.

Eatsmakelijk en Prankster verwijzen naar Sam Trull, “mede-oprichter van het luiaard-instituut in Costa Rica”. Haar instituut zou een aantal doelstellingen hebben, die er toe zouden moeten leiden luiaards te helpen om terug te keren in de de wilde natuur.

Eén van deze doelstellingen is dat zij zich bezighouden met het verspreiden van legitieme informatie over luiaards. Daar geven de clickbaitsites een voorbeeld van: “zo is het vanaf nu toegestaan om baby luiaards thuis te houden”. Een opvallende bewering, gezien dit in contrast staat met de door hen genoemde hoofddoelstelling van het instituut.

Waarom klopt dit niet?

De Rijksoverheid heeft zogeheten positieflijsten opgesteld van zoogdieren die wel of niet zijn toegestaan als huisdier. Op de lijst ‘Niet aangewezen diersoorten’, diersoorten die dus niet als huisdier mogen worden gehouden, staan zowel de tweevingerige- als de drievingerige luiaard. Op de lijst ‘Aangewezen diersoorten’ staat vanzelfsprekend dan ook geen luiaard.

Er zijn maar twee families van luiaards: de tweevingerige- en drievingerige luiaard. Dit betekent dus dat in Nederland geen enkele luiaardsoort als huisdier mag worden gehouden.

In het buitenland gelden andere regels. In Amerika zijn er bijvoorbeeld behoorlijk wat staten waarin het toegestaan is om exotische dieren te houden. Dit valt te lezen op de website van Born Free USA, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van exotische dieren. Zij maakten hier een overzichtskaart van.

Onmogelijk en ronduit wreed

Sam Trull, de door de clickbaitsites genoemde mede-oprichter van The Sloth Institute in Costa Rica, laat in een reactie weten “ZEER ongelukkig” te zijn dat hun naam en foto’s worden gebruikt om luiaards als huisdieren te promoten. Behalve dat de foto’s volgens haar zonder haar toestemming – en dus illegaal – worden gebruikt, is The Sloth Institute nadrukkelijk tegen het houden van luiaards als huisdier.

Volgens Trull zijn luiaards het gelukkigst als zij een vrij leven kunnen leiden – een leven zoals het voor hen bedoeld is. “Luiaards leven in de jungles van Centraal- en Zuid-Amerika. Zij eten daar enkel natuurlijke producten, zoals bladeren, fruit en bloemen. Deze omstandigheden proberen na te bootsen in een huishouden is niet alleen onmogelijk, maar ook ronduit wreed.”

Bovendien is de handel in luiaards volgens Trull erg slecht voor het behoud van de soort. “Ze worden als baby uit de bomen gehaald en verplaatst naar plekken over de hele wereld. Veel van deze luiaards overleven de reis door de stress en een verkeerd dieet niet. Of, als zij de reis wel overleven, overlijden zij om dezelfde redenen alsnog in de dierenwinkel of bij iemand thuis.”

Dat er plekken in Amerika zijn waar het legaal is om een luiaard als huisdier te houden, zegt volgens Trull dan ook niet dat het ook ethisch verantwoord is om dit te doen.

Conclusie

In Nederland geen babyluiaard als huisdier: dit is nog altijd illegaal. Ook op plekken in de wereld waar het wel legaal is een luiaard te houden, is het niet ethisch verantwoord om dat te doen. Luiaards zijn het gelukkigst in de vrije natuur – een situatie die thuis niet na te bootsen is. Gelukkig kunnen we ons nog altijd wél vergapen aan schattige foto’s en filmpjes. Kijk daarvoor vooral even hier.

Placeholder-female-2x

Nadine Peels

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina