Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Beelden van baby’s met aangeboren afwijkingen in de film Died Suddenly bewijzen dat coronavaccins misvormingen veroorzaken.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 21 november 2022 kwam de film Died Suddenly uit. De strekking van de film is dat coronavaccins levensgevaarlijk zijn en onderdeel zijn van een groter plan van de mondiale elite om de wereldbevolking te decimeren.

De film is een aaneenschakeling van onwaarheden, zoals dit artikel van Nieuwscheckers laat zien. Ook andere factcheckorganisaties hebben de onwaarheden op een rij gezet (bv. Politifact, Factcheck.org, AFP en Health Feedback).

Een van de beweringen in de film is dat baby’s met misvormingen zijn geboren, veroorzaakt door coronavaccins. Als bewijs toont de films een aantal beelden van baby’s met misvormingen.

Dit zijn de feiten

De beelden van baby’s met misvormingen hebben niets van doen met coronavaccins. Hieronder laten we zien waar de beelden vandaan komen.

Het eerste beeld toont een baby met een groot gezwel in de hals. De foto blijkt afkomstig uit een artikel [pdf] uit het wetenschappelijke tijdschrift Indian Journal of Plastic Surgery, dat gaat over ontwikkelingsafwijkingen die zich vooral in de eerste twee levensjaren voordoen. De betreffende baby heeft een cyste in de hals (hygroma colli), een met vocht gevulde holte.

Het artikel is gepubliceerd in 2011, lang voordat coronavaccins bestonden. De eerste coronavaccins werden pas vanaf december 2020 toegelaten. De aandoening van deze baby heeft dus niks van doen met een coronavaccin.

Screenshot 2022-12-02 13.41.43
Links de foto van een baby die wordt getoond in Died Suddenly. Rechts de pagina van een wetenschappelijk artikel uit 2011 met dezelfde foto.

Het tweede beeld toont een foto van een baby zonder neus. Het gaat om Timothy Eli Thompson uit de Verenigde Staten. Media van over de hele wereld berichtten over zijn geboorte in 2015. In 2017 overleed de jongen.

Er ontstond na zijn geboorte nog tumult toen Facebook zijn foto van het platform weerde, omdat die controversieel zou zijn.

Zijn geboorte was jaren voordat coronavaccins werden ontwikkeld, zijn aandoening heeft daar dus niks mee te maken.

screenshoteasy – 2022-12-02T153539.090
Screenshot van Philstar, een van de nieuwssites die in 2015 de foto plaatsten van Timothy Eli Thompson, die geboren werd zonder neus.

Het derde beeld blijkt afkomstig uit een YouTube-video van Richardsons Face Hospitals, een kliniek in India die gespecialiseerd is in gezichtsoperaties. De baby wordt geopereerd aan een zeldzame vorm van een hazenlip.

Screenshot 2022-12-02 15.51.30
Het beeld links is duidelijk afkomstig uit een YouTube-video van een Indiaase kliniek voor gezichtsoperaties.

Het laatste beeld toont een foetus. Op de website van Live Action, een Amerikaanse pro-life-organisatie, is de betreffende afbeelding al in 2018 gepubliceerd, dus voordat coronavaccins op de markt kwamen.

screenshoteasy – 2022-12-02T161527.783
Screenshot van de website van Live Action, waar de afbeelding van de foetus al in 2018 werd gepubliceerd.

Conclusie

De film Died Suddenly toont beelden van baby’s die misvormd zouden zijn geraakt door coronavaccins. Die beelden zijn gejat van websites en video’s. Van een relatie met coronavaccins is geen sprake; drie van de vier beelden dateren van voor de ontwikkeling van coronavaccins.

Met dank aan wetenschapsjournalist Maarten Keulemans, die eerder al een draadje op Twitter postte over de beelden in deze factcheck.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina