Vorige week verspreidde Thierry Baudet via Twitter een extreem-rechtse video die migranten voorstelt als verkrachters en moordenaars. Het grootste deel is gemaakt door de Oostenrijkse Identitaire Beweging, maar de Nederlandse versie die Baudet promootte, stamt van de Nederlandse, openlijk antisemitische site Fenixx.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

‘Oef. Kippenvel. En zo waar.’ Met die woorden twitterde Thierry Baudet op 17 mei een video waarin vrouwen die zich ‘de dochters van Europa’ noemen, in het Duits, met Nederlandse ondertiteling, spreken namens vrouwen die zijn misbruikt, verkracht en vermoord door migranten. Zij stellen daar ‘jullie immigratiepolitiek’ voor verantwoordelijk. Twee van hen zeggen, met een toespeling op het bekende verwijt aan het adres van de Duitsers na de Holocaust: ‘Ihr habt das GEWUSST!’ Tot slot verschijnen foto’s van partijleiders Klaver, Jetten en Rutte, elk met de tekst: ‘Ich habe es gewusst!’

Tweet van Thierry Baudet, 17 mei 2019 (screenshot 22 mei)

‘Door naar de Holocaust te verwijzen, laat Baudet zich van zijn meest misselijke kant zien’, zei D66-leider Rob Jetten. ‘Rioolpolitiek.’ De Holocaust? ‘Die associatie heb ik er niet bij’, zei Baudet een paar dagen later in het tv-programma Goedemorgen Nederland. In dezelfde uitzending spreekt hij zich ook uit tegen het antisemitisme dat volgens hem toeneemt door ‘massaimmigratie’: ‘Het is tijd dat we dat onomwonden aan de orde stellen.’ De ironie wil dat de versie van de video die hij verspreidde afkomstig is van een uitgesproken antisemitische, Nederlandse website.

Baudet prees de video ook al aan op 31 januari 2018. Hij retweette toen een kortere, Duitstalige versie (zonder de foto’s van Rutte, Jetten en Klaver) die verspreid werd door de Engelstalige anti-EU- en anti-islamsite Voice of Europe (tegenwoordig geleid door Jan Dijkgraaf). Baudet richtte zich in zijn tweet tot de ‘Lieve, sterke vrouwen die dagelijks te maken hebben met de rampzalige gevolgen van de massa-immigratie’ en riep hen op: ‘realiseer je dat het niet verandert als je op kartelpartijen blijft stemmen!’

Identitaire Beweging

Het oorspronkelijke filmpje is afkomstig van de anti-immigratie-actiegroep ‘#120dB’, genoemd naar de hoeveelheid decibel die een alarm produceert dat in een handtas past. Hoewel deze groep door de NOS werd omschreven als een ‘Duitse vrouwenbeweging’, gaat het om een activiteit van de rechts-extremistische Identitäre Bewegung uit Oostenrijk. De spreeksters zijn activisten, de website van 120dB is geregistreerd door IB-leider Martin Sellner. Sellner staat op bet ogenblik in de belangstelling vanwege zijn contacten met de terrorist die in Christchurch (Nieuw-Zeeland) in twee moskeeën 51 mensen vermoordde. Zijn beweging hangt de samenzweringstheorie aan dat de blanke bevolking van Europa wordt vervangen (‘Bevölkerungsaustausch’, ‘Umvolkung’) door moslims en andere niet-Europeanen.

De internationaal vertakte identitaire beweging is ook in Nederland bekend. In ons land deed Identitair Verzet van zich spreken met acties als een demonstratie op het dak van een Leidse moskee. In een rapport uit 2018 kenschetst de AIVD Identitair Verzet als een rechts-extremistische organisatie.

Nederlandse versie video door Fenixx

De Identitäre Bewegung produceerde dus de originele video. Maar waar had Baudet de Nederlandse versie vandaan die hij op op 17 mei verspreidde? In Goedemorgen Nederland (21 mei) ontkende hij dat iemand van Forum voor Democratie zelf de foto’s van Rutte, Jetten en Klaver had toegevoegd: ‘Dit filmpje werd gedeeld op Facebook en op Twitter en ik heb het geretweet, ik heb dat ook gedeeld.’ Op vragen over de Identitaire Beweging antwoordde hij: ‘Ik ben niet bezig met waar iets wel of niet vandaan komt.’ De woordvoerder van FvD heeft niet geantwoord op onze vraag waar Baudet de video vond.

De Nederlandse versie van de video is afkomstig van de extreem-rechtse, onverbloemd antisemitische website Fenixx. Een van de medewerkers daarvan promootte hem op 16 mei op Twitter, met een foto van premier Rutte en een link naar het filmpje op de site, onder de kop ‘Sie haben es gewusst’.

Met het Twitter-account @RadicalDutch afficheert de anonymus erachter zich als een aanhanger van extreem-rechts racisme met een alt-right-uitstraling. Zo is het Pepe-kikkertje een alt-right-icoon, en bevat het profiel een verwijzing naar de geloofsbelijdenis van witte nationalisten, de ‘14 woorden‘ (‘We must secure the existence of our people and a future for white children’). Ook ‘goyim’ (niet-joden) is deel van het alt-right-vocabulaire.

Twitterprofiel van Radical Dutch

Fenixx toont zich trots op de commotie die ontstond na Jettens reactie op Baudets tweet:

Fenixx-auteur ondertitelde Oostenrijkse video

Fenixx figureerde al eerder op Nieuwscheckers met valse foto’s van zogenaamd door vluchtelingen mishandelde vrouwen en met een verzonnen bericht over een ‘Afrikaanse pedofiel‘. Maar in de uiterst rechtse (sociale)mediasfeer waarin afkeer van EU, migranten en moslims algemeen is, onderscheidt Fenixx zich door onverhuld antisemitisme. In de wereld van Fenixx behoren joden niet tot het ‘blanke ras’ en zijn zij verantwoordelijk voor de ‘omvolking’:

Tweet van @RadicalDutch, met link naar Fenixx.org

Volgens Fenixx is Macron ‘de president van de joden’:

Ook zette Fenixx de naam van de Amsterdamse D66-wethouder Kukenheim tussen driedubbele haakjes: (((Kukenheim))) – een alt-rightsymbool om namen van (vermeende) joden te markeren.

Retweets door PVV-politici

Ondanks het uitgesproken antisemitisme van de site worden links naar Fenixx regelmatig op Twitter verspreid door politici. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert deed dat in 2018, maar de site is vooral populair bij PVV-politici. De Tweede Kamerleden Raymond de Roon en Harm Beertema linkten bijvoorbeeld naar de site, en afgelopen maandag verspreidde PVV-lijsttrekker voor het Europarlement Marcel de Graaff nog een bericht van Fenixx-auteur Radical Dutch. En via Thierry Baudet heeft Fenixx nu dus ook de aanhang van Forum voor Democratie bereikt.


Wil je geen enkele factcheck van ons missen? En wil je op de hoogte blijven van nieuws en onderzoek naar nepnieuws, desinformatie en factchecken? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Nieuwscheckers.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina