Aardbevingen door gaswinning in Groningen zijn niet weg te denken uit het nieuws. Op 7 februari liepen meer dan 4000 mensen door de straten van Groningen in een protest tegen de gaswinningen. Diezelfde avond zei premier Mark Rutte in het televisieprogramma Jinek: “Een aantal jaar geleden begonnen die aardbevingen.” Nieuwscheckers checkt: wanneer begonnen de aardbevingen in Groningen?

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Mark Rutte zei gisteren in de talkshow Jinek het volgende:

“Het is vreselijk. We hebben natuurlijk jaren, tientallen jaren, in Nederland heel veel gas uit de bodem gehaald. Daar met z’n allen, ook Groningen zelf, de energieprovincie, altijd trots op geweest. En een aantal jaar geleden begonnen die aardbevingen.”

Wanneer begon de gaswinning?

In 1959 ontdekt de Nederlandse Aardgas Maatschappij (NAM) gas in Groningen en in datzelfde jaar begint de NAM, na wat kleinere boringen in Drenthe, met de gaswinning in Groningen. De NAM produceert en levert gas. Het Groninger-gasveld bij Slochteren behoort tot de grootste van de wereld.

Dat toont aan dat Nederland inderdaad al “tientallen jaren” gas uit de bodem haalt. Welke problemen de gaswinning zou gaan veroorzaken was toen nog niet duidelijk. Wanneer begonnen de gevolgen duidelijk te worden?

De eerste aardbevingen

Over het algemeen voelen mensen een beving lager dan 2,0 op de schaal van Richter niet. Maar dat betekent niet dat ze er ook niet zijn. De eerste aardbeving door gaswinning werd in 1986 in Assen gemeten.

Maar pas in 2012 gaat de overheid onderzoek doen naar de aardbevingen. In dat jaar vindt namelijk één van de zwaarste bevingen plaats. In Loppersum wordt een beving van 3,6 op de schaal van Richter gemeten.

Uit de cijfers van NAM blijkt dat sinds 1991 meer dan duizend aardbevingen werden gemeten [[Op de blog Dwarshuis staat een animatie en tijdlijn van alle aardbevingen in Groningen.]]. In de onderstaande grafiek staan alle aardbevingen als gevolg van gaswinning gemeten vanaf 1991 [[De website van Rijksoverheid spreekt van de eerste aardbeving in 1986 en de NAM begint in 1991.]]:

Nieuwscheckers concludeert

De uitspraak van Mark Rutte dat de aardbevingen als gevolg van gaswinning “een aantal jaar geleden” begonnen, kan worden beschouwd als een understatement. Een aantal suggereert ‘een paar’ of ‘een handvol’. Maar de werkelijkheid is dat er al 30 jaar aardbevingen worden gemeten. Dus zit Rutte wel degelijk verkeerd.

Placeholder-female-2x

Martijn Kousen

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2016-2017)

Profiel-pagina