Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Bejaarde fotografeert vies eten in Nederlands verzorgingstehuis.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

Op verschillende clickbaitsites verscheen het bericht in juni 2016. De man van 63 jaar, genaamd Jürgen, zou “wegens een zware ziekte aan het bed van een verzorgingstehuis gekluisterd zijn”. Volgens Viraal.co was het eten daar echter “zo catastrofaal” dat hij besloot er elke dag een foto van te nemen en op internet te plaatsen. De man zou inmiddels zodanig vermagerd zijn dat hij nog maar 45 kilo zou wegen. Ook wist Viraal.co te melden dat men de man in kwestie “ondertussen uit het verzorgingstehuis heeft gesmeten” en dat “de instelling in kwestie geen verder commentaar wil leveren”. Ook onder andere Smakelijk.co, Viralnieuws.nl en Vrouwendingen.com plaatsten het bericht op hun site.

Het bericht deed in oktober 2016 weer de ronde op internet, op onder andere Trendjournaal.nl en is nu opnieuw opgedoken op een aantal clickbaitsites, waaronder op Trendinggalleries.com.

Wat klopt er niet, en wat wel?

Er zijn een aantal belangrijke nuances te maken in dit verhaal. Ja, de foto’s zijn echt, en ook echt gemaakt door een man van 63 jaar in een verzorgingstehuis. Dat dit zich heeft afgespeeld in Nederland, is echter een fabeltje. Volgens Duitse media woonde de man in een verzorgingstehuis in Nuernberg, Duitsland. De man plaatste de foto’s op de Facebookpagina “Jürgen Fotografiert Sein Essen”, die inmiddels de naam “Wir fotografieren unser Essen – Residenz Seniorenheim / Krankenhaus” draagt.

Metronieuws meldde dat de man zijn maaltijden fotografeerde “als antwoord op allemaal hippe foodblogs”, maar dat lijkt uit de duim gezogen. In de Duitse media valt te lezen dat het idee was op deze manier niet alleen te protesteren tegen het slechte eten, maar tegen de algehele schrijnende situatie in verzorgingstehuizen.

Ook heeft de instelling waar dit alles heeft plaatsgevonden wel degelijk gereageerd op alle heisa die is ontstaan. Zij laten weten dat de man al zwaar ondervoed binnenkwam, en pas twee maanden in het huis verbleef en veel zorg weigerde. Dat de man het huis is uitgezet is, klopt niet. Hij zou namelijk zelf zijn vertrokken. Ook laat een woordvoerder weten dat sommige maaltijden op de foto’s überhaupt nooit geserveerd zijn in de desbetreffende instelling. Ook een oud-verpleegster van de instelling bevestigt dit.

Placeholder-female-2x

Jamie Schemkes

Redacteur Nieuwscheckers (2017)

Profiel-pagina