Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Bigfoot gespot in Nederland: op de Veluwe is een Bigfoot gefilmd.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Onderstaande video met de titel ‘Bigfoot gespot in Nederland’ werd door AD.nl op 28 april 2017 als ‘video van de dag’ gepubliceerd. De video zou volgens de door AD toegevoegde tekst zijn gemaakt door twee jongens die op pad waren op de Veluwe. Op de video van 42 seconden is te zien dat ze plotseling een donker figuur achter een boom zagen staan. “Wat zou er achter de boom staan? Is het Bigfoot?”, vermeldt de tekst onder de video.

Waarom klopt dit niet?

Het gaat niet om recente beelden, zoals AD.nl suggereert. De video op AD.nl is een kort fragment uit videomateriaal dat al veel langer circuleert op internet. De beelden verschenen op 5 april 2014 voor het eerst op YouTube, onder de titel: Creature Caught on Tape in Holland – SCARY FOOTAGE!!

Volgens de tekst in deze video zouden de beelden geschoten zijn op 1 april (!) 2014, bij de Posbank op de Veluwe. Deze video duurt een stuk langer dan de video op AD.nl, namelijk drieënhalve minuut. Op dit moment staat de teller van deze video op liefst 5,5 miljoen views.

Deze video is gepubliceerd in het YouTube-kanaal van TheMusicmemorylane. Dit kanaal is volgens de beschrijving gewijd aan UFO’s, buitenaardse wezens, geesten, spoken en andere paranormale verschijnselen.

In dit YouTube-kanaal is een hele serie video’s te vinden onder de titel ‘Creature Caught on Tape in Holland Files’. Het gaat om 34 video’s waarin steeds opnieuw de beelden van het donkere wezen achter de boom figureren. Er worden onder meer vragen van kijkers over de beelden beantwoord. Ook wordt in een video onthuld dat het vreemde wezen het resultaat is van een genetisch experiment. Bewijzen daarvoor worden niet gegeven; de onthulling is gebaseerd op een anoniem verstuurde sms.

Bigfoot is een aapachtig mensfiguur die verondersteld wordt in de Verenigde Staten en Canada verborgen in bossen te leven.   ?   Lees meer over Bigfoot op Wikipedia. Bewijzen voor zijn bestaan zijn nooit geleverd. Het zijn altijd wazige of gemanipuleerde beelden die opduiken. Ook in dit geval gaat het om onduidelijke beelden waarop nauwelijks meer te zien is dan een bewegende zwarte vlek. Er is dus geen enkel bewijs dat het hier gaat om Bigfoot of een ander vreemd wezen dat het resultaat is van een genetisch experiment.

De beelden van ‘Bigfoot in Holland’ verschenen de afgelopen week – op 27 april – zonder directe aanleiding op de Engelse nieuwssites Mirror Online en Mail Online. Een dag later verscheen de video op AD.nl.

Op Facebook toont Mike Soze, de beheerder van het YouTube-kanaal TheMusicmemorylane, zich verbaasd over de plotselinge aandacht van deze media voor de beelden.

facebook-mike-soze-dailymail

Rennie Rijpma, chef van AD.nl, geeft als reactie:

“Video’s krijgen soms om verklaarbare of onverklaarbare redenen een tweede leven. Daar moeten wij scherp op zijn. Een ‘video van de dag’ veronderstelt tenslotte geen jaren oude video. Dat is hier misgegaan. Overigens is bij een ‘video van de dag’ niet de nieuwswaarde doorslaggevend, het mag puur vermakelijk zijn. Maar geen gedateerde video’s.”

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina