Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De video toont een brandende bibliotheek in de Franse stad Marseille.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Over een video waarop een brandend gebouw is te zien, wordt op sociale media beweerd dat het gaat om de bibliotheek van Marseille. De daders zouden relschoppende migranten zijn. 

De video circuleert op sociale media, waaronder  Facebook en Twitter. Op dat tweede platform deelt Tom van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, met zijn meer dan 40.000 volgers de mededeling dat de bibliotheek in Marseilles is ‘platgebrand’.

Waarom is dit onwaar?

Er waren inderdaad rellen bij de Alcazar-bibliotheek in Marseille in de nacht van 29 juni jongstleden. De onrust is ontstaan nadat de 17-jarige Nahal bij een politiecontrole werd doodgeschoten

Wanneer we de bibliotheek opzoeken op Google Maps, blijkt dat deze er duidelijk anders uitziet dan de bibliotheek in de gedeelde video. In video’s op social media is te zien dat er wel vuurtjes zijn aangestoken bij de bibliotheek, maar dat dit niet leidde tot een uitslaande brand, zoals op de video te zien is.  

Wel zijn ruiten en deuren bij de ingang ernstig beschadigd geraakt. Er zijn geen aanwijzingen dat de inhoud van de bieb, die in een aantal posts benadrukt werd met beschrijvingen over “middeleeuwse manuscripten en unieke edities”, beschadigd is geraakt. Na een paar dagen gesloten te zijn geweest, is de bieb inmiddels ook weer open.

Als de brandende bieb niet in Marseille staat, waar dan wel? Een aantal reacties onder de tweets met de video wijzen erop dat het zou gaan om een postkantoor in Manila. Dat blijkt na een check van meerdere nieuwsberichten en factchecks te kloppen. Het gebouw in de video is het centrale postkantoor in de Filipijnse hoofdstad Manila en raakte zwaar beschadigd door een brand in mei van dit jaar (2023). 

Xenofobe retoriek

Opvallend is dat de tweets over deze verkeerd gelabelde video vaak taal gebruiken die het gevaar van migranten en moslims benadrukt. Mensen die te zien zijn op beelden van de demonstraties worden “migranten” genoemd, sarcastische opmerkingen verwijzen naar de “culturele verrijking” die de vandalen brengen en in een andere tweet wordt gesproken over een “Jihad”. 

Het factcheckteam van de nieuwssite France24 meldt dat veel misleidende posts online gedeeld worden door extreem-rechtse persoonlijkheden, ”om de demonstranten, culturele minderheden in Frankrijk en het Franse immigratiebeleid in diskrediet te brengen”. Het maakt deel uit van hoe extreem-rechts (in Frankrijk en daarbuiten) de onrust na de dood van Nahel heeft aangegrepen om xenofobe retoriek te verspreiden en jongeren die de straat op gaan te framen als bewijs van het falen van Frans migratiebeleid.

Conclusie

De bewering dat de video een brandende bibliotheek in Marseille toont, is onwaar. De video toont in werkelijkheid een brand in het postgebouw in de Filipijnse hoofdstad Manila.

MariekeKuypers

Marieke Kuypers

Redacteur Nieuwscheckers

Marieke Kuypers is redacteur en factchecker voor Nieuwscheckers. Ze begon haar carrière als factchecker door tijdens de coronapandemie …
Profiel-pagina