Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Brandstofauto’s zijn net zo schoon als elektrische auto’s.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

Op 8 augustus 2022 wordt in deze tweet beweerd dat brandstofauto’s net zo schoon zijn als elektrische auto’s. In de tweet is een screenshot van een artikel van het AD te zien. Afgaande op de kop is de bewering gebaseerd op informatie van de Consumentenbond.

Groene dieselauto 1

Waarom is dit onwaar?

Als we de kop van het artikel zoeken, komen we al snel het origineel van het AD tegen. Dit artikel werd echter al op 12 juli 2019 gepubliceerd. Oud nieuws dus. In het artikel wordt de Green NCAP-test genoemd, die onder andere door de ANWB en de Consumentenbond is ontwikkeld. Aan de hand van de voorwaarden in die test wordt vastgesteld welke auto’s het meest milieubewust zijn. 

In de testresultaten van 2019 is inderdaad te zien dat de Mercedes C220D op de Clean Air Index, ofwel hoe schoon de auto is wat betreft het uitstoten van vervuilende deeltjes, even goed scoorde als elektrische auto’s. Wel scoorde de Mercedes C220D aanzienlijk lager wat betreft energie-efficiëntie. Alleen elektrische auto’s kregen vijf van de vijf sterren, waarmee deze dus de meest milieubewuste auto’s waren.

Recente resultaten

Tot 2022 zijn er testresultaten te raadplegen. Sinds 2020 is er een eenduidig beeld te zien: alleen elektrische auto’s en waterstofauto’s behalen de maximale score in de Clean Air Index en de hoogste scores op energie-efficiëntie. Sinds 2020 wordt er ook gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen. Ook daar behalen elektrische auto’s en waterstofauto’s de hoogste scores. Auto’s die op brandstof rijden, scoren aanzienlijk lager op alle drie de criteria. Sinds 2020 is er dus geen enkele brandstofauto meer geweest die even milieubewust is op een van de criteria, laat staan in de algemene ranglijst.

Conclusie

Hoewel een dieselauto wat betreft de uitstoot van vervuilende deeltjes in 2019 nog even goed scoorde als elektrische auto’s, zijn het sinds 2020 alleen elektrische auto’s en waterstofauto’s die als meest milieubewust uit de bus komen volgens de Green NCAP-test. Op het gebied van luchtvervuiling, energie-efficiëntie en de uitstoot van broeikasgassen leggen brandstofauto’s het met afstand af tegen duurzame alternatieven.

Foto: Chuttersnap (Unsplash)

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina