Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.
Bewering
Broccoli is zo gezond, dat je geen andere groentes meer hoeft te eten.
Oordeel
Onwaar
Bron van de bewering
‘Urban entertainment’-website Axed berichtte deze week dat broccoli met kop en schouders boven alle andere groentes uitsteekt. Het is goed voor maag en darmen en daarmee goed voor de gezondheid. Een ware ‘lifesaver’, aldus Axed, ook voor je psychische gezondheid. Goed werkende spijsverteringsorganen hebben namelijk een gunstig effect op angst en stress. Axed verzint deze uitspraken overigens niet zelf: ze zouden afkomstig zijn van “de vaste arts van de BBC”, Dr. Rangan Chatterjee. Msn.com publiceerde nagenoeg hetzelfde artikel, ontleend aan Business Insider, dat het weer overnam van de – berucht onbetrouwbare – Mail Online.
Het is niet voor het eerst dat broccoli wordt geprezen. In het verleden zei Margriet al eens dat deze ‘superfood’ zich gerust “de koning van de groente” mag noemen: broccoli bevat niet alleen weinig calorieën, het is ook nog eens goed voor het geheugen en tegen ziektes. Gezonderleven.com wijdde ook een artikel aan “het medicinale voedingsmiddel”. Broccoli zou namelijk zelfs in staat zijn kanker te genezen.
Waarom klopt dit niet?
De uitspraken van Dr. Rangan Chatterjee komen uit een interview met de Daily Mail. Hierin noemt de arts de groente inderdaad een ‘life saver’. Volgens hem geeft broccoli de darmbacteriën een boost, wat bijdraagt aan het immuunsysteem en aan darmgezondheid.
De kop van het Daily Mail-artikel beweert dat “de tv-dokter heeft onthuld waarom broccoli de enige groente is die je hoeft te eten om je gezondheid te versterken”. Deze kop spoort niet met de strekking van het artikel zelf, waarin Chatterjee niet verder gaat dan ”als mensen een groente kiezen, kunnen ze het beste voor broccoli gaan”.
De stellige kop is echter door meerdere media overgenomen, waardoor nu op diverse sites te lezen valt dat “alle andere groentes weggegooid kunnen worden”. Dit is dus niet hoe de geïnterviewde arts het bedoelde en bovendien klopt deze uitspraak ook niet.
Bruine bonen
Een eerste reden hiervoor is dat in het oorspronkelijke bericht de vezels in broccoli worden aangehaald, die goed zijn voor de darmgezondheid. Broccoli is inderdaad een van de meest vezelrijke groentes, maar het is daar zeker niet uniek in. Bospeen bevat bijvoorbeeld nagenoeg even veel vezels. Bovendien zijn er om aan de dagelijkse vezelbehoefte te komen veel voedingsmiddelen die meer opleveren. Vergelijk bijvoorbeeld eens de hoeveelheid vezels in broccoli met de hoeveelheid vezels in bruine bonen. Per 100 gram krijg je met bruine bonen 2,5 keer zo veel vezels binnen. Wat vezels betreft dus geen reden om alleen nog maar broccoli te eten.
Met betrekking tot de darmflora wordt broccoli niet specifiek genoemd in de wetenschappelijke literatuur. Wel zijn er onderzoeken te vinden naar groenten van de Brassica – ofwel kool – familie. Hieronder valt broccoli, maar bijvoorbeeld ook bloemkool, paksoi, spruitjes, et cetera. In een van deze publicaties staat dat er bij proefpersonen die een verhoogde hoeveelheid van deze Brassica-groenten consumeerden, een afname in ‘sulfiet reducerende bacteriën’ te zien was. Zoals te lezen in dit artikel, worden deze sulfiet reducerende bacteriën geassocieerd met bepaalde darmziekten. Een afname hierin kan dus wenselijk zijn.
Conclusie
Broccoli is absoluut gezond, daarover valt niet te twisten. Dat het een goed idee zou zijn om alle andere groentes niet meer te eten, is echter niet waar. Broccoli is ook niet de meest effectieve manier om voldoende vezels binnen te krijgen en bovendien zijn er veel andere groenten die een positief effect kunnen hebben op de darmflora. We beoordelen de bewering daarom als onwaar.
Bronnen
- Kellingray, L., Tapp, H. S., Saha, S., Doleman, J. F., Narbad, A., & Mithen, R. F. (2017). Consumption of a diet rich in Brassica vegetables is associated with a reduced abundance of sulphate‐reducing bacteria: A randomised crossover study. Molecular Nutrition & Food Research, 61(9), 1600992. http://doi.org/10.1002/mnfr.201600992
- Julien Loubinoux, Jean-Pierre Bronowicki, Ines A.C. Pereira, Jean-Louis Mougenel, Alain E. Le Faou; Sulfate-reducing bacteria in human feces and their association with inflammatory bowel diseases, FEMS Microbiology Ecology, Volume 40, Issue 2, 1 May 2002, Pages 107–112, https://doi.org/10.1111/j.1574-6941.2002.tb00942.x