Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

CNN presenteert videobeelden van een brand in het Canadese Edmonton alsof het een explosie is in de Oekraïense stad Lviv.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 26 maart zond CNN een reportage uit van Don Lemon, die vanuit Lviv verslag deed van explosies. Verschillende Twitteraars beweerden de volgende dagen dat de uitzending fake was: in de video is een brandweerman te zien met de naam van de Canadese stad Edmonton op zijn rug. Had CNN oude beelden uit Canada gepresenteerd alsof om actuele oorlogshandelingen in Oekraïne ging? De beschuldiging circuleert inmiddels op Twitter en Facebook in het Engels, Nederlands, Frans, Spaans, Italiaans en andere talen.

Screenshot 2022-03-27 at 21.29.12
Een van de Nederlandstalige tweets over het vermeende bedrog door CNN (screenshot Twitter)

Waarom is dit onwaar?

Er is geen reden om te twijfelen aan de authenticiteit van de beelden: brandweerlieden in Oekraïne dragen wel vaker pakken van buitenlandse brandweerkorpsen, omdat die de afgelopen jaren uniformen en ander materiaal hebben gedoneerd aan Oekraïne. Onder hen de brandweer van Edmonton, maar bijvoorbeeld ook die van het Vlaamse Lommel. Dat de brandweerman in de CNN-video een pak uit Edmonton draagt, wordt bevestigd door de organisatie Firefighter AID Ukraine uit Edmonton.

Conclusie

De beschuldiging dat CNN beelden uit Canada wilde laten doorgaan voor een verslag uit Oekraïne is onjuist.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina