Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Aspartaam is slechter voor de gezondheid dan suiker, en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en een hartaanval.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Volgens clickbaitwebsite Voorspoedigleven.nl zou het drinken van één glas cola light al “vreselijke gevolgen” kunnen hebben voor de gezondheid. Dit zou allemaal komen door de zoetstof aspartaam, die “vele male slechter” zou zijn dan suiker.

Eerder behandelden wij de vermeende gezondheidsschade die aspartaam aanricht. Zo zou het lichaam niet in staat zijn om de stof af te breken, wat tot een groot aantal bijwerkingen zou leiden. Deze beweringen bleken echter ongefundeerd.

Naast hyperactiviteit, angst, agressie, lupus, ALS en fibromyalgie, zou de consumptie van aspartaam de kans op hart- en vaatziekte verhogen met 30 procent. Verder vergroot het bij dagelijks gebruik – nog steeds volgens Voorspoedig Leven – de kans op een hartaanval met maar liefst 50 procent.

Waarom klopt dit niet?

Het bericht van Voorspoedigleven.nl verwijst onder andere naar de gezondheidseffecten die ontkracht zijn in ons vorige artikel over aspartaam  (hyperactiviteit, angst, agressie, lupus, ALS en fibromyalgie). Deze bijwerkingen waren namelijk in het leven geroepen door aspartaam-criticus Betty Martini in een artikel waarin ieder spoor naar bewijs of een bron ontbreekt.

Maar hoe zit het met het verhoogde risico op hart- en vaatziekte en een hartaanval? Onderzoeker Nancy Ferrari aan de Harvard-universiteit heeft vraagtekens bij deze beweringen en schreef in 2012 het volgende:

“So far, research on diet soda’s relationship to cardiovascular disease raises more questions than it answers. For example, do people who drink a lot of diet soda have other behaviors or conditions that independently increase their risk of cardiovascular disease?”

Recenter onderzoek over de relatie tussen artificiële zoetstoffen en hart- en vaatziekten is te lezen in een artikel uit mei 2017 van de American Heart Association. Het artikel erkent dat het drinken van light-varianten in bepaalde onderzoeken correleert met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dit is echter een correlatie, waardoor andere factoren een rol kunnen spelen die los staan van aspartaamconsumptie. Zo zou het kunnen dat mensen met een ongezonde levensstijl of met een reeds aanwezig vasculair risico eerder geneigd zijn om light-varianten te drinken. Dit zou betekenen dat artificiële zoetstoffen als aspartaam onterecht in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten, en dat correlatie verward wordt met causatie.

Volgens Patricia Schutte, woordvoerder en voedingsdeskundige bij het Voedingscentrum, zijn er geen overtuigende onderzoeken die het gevaar van aspartaam aantonen. Ook de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) deed hier uitvoerig onderzoek naar en oordeelde dat gezondheidsrisico’s niet aannemelijk zijn.

Omdat langetermijnonderzoek naar de risico’s van aspartaam nog ontbreekt, is het niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen wat de gevolgen van artificiële zoetstoffen zijn. Desondanks zagen we dat het bericht van Voorspoedigleven met harde cijfers komt over de cardiovasculaire risico’s. Waar die cijfers vandaan komen blijft een raadsel; er is geen enkele bron geciteerd.

Bronnen

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina