Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Criminelen wikkelen een shirt om de ruiterwissers van geparkeerde auto’s om personen uit hun auto te lokken na het instappen.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op sociale media en clickbaitwebsites circuleert het verhaal van de 19-jarige Ashley: na haar avonddienst stapte ze in de auto, waarna het haar opviel dat er een overhemd om de ruitenwisser gewikkeld was. Ze stond op een donkere parkeerplaats en criminelen zouden eropuit zijn geweest om haar uit de auto te lokken. Omdat ze het niet vertrouwde, besloot ze om niet uit te stappen en het overhemd op een andere locatie te verwijderen. Deze beslissing zou haar veel ellende hebben bespaard.

Volgens de berichten zou deze praktijk nu ook toegepast kunnen worden in Europa.

Het bericht is gepubliceerd door meerdere Nederlandse bronnen, waaronder  Libelle. Het circuleert in verschillende versies: zo beweert Libelle dat er twee andere auto’s in de buurt van de vrouw stonden, en dat ze de situatie niet vertrouwde omdat ze ooit was gewaarschuwd door haar ouders. Volgens Ongelooflijk.nu ging het maar om één auto en was de vrouw bekend met de ’truc’ omdat ze hier zelf een bericht over had gelezen.

Waarom klopt dit niet?

De Nederlandstalige berichten over de ruitenwissertruc refereren alle aan hetzelfde verhaal over de Amerikaanse ‘Ashley’. Ashley Hardacre bestaat: ze publiceerde op 16 februari 2017 een Facebookbericht, dat meer dan 100.000 keer gedeeld is. Het verhaal is vervolgens ook in Nederland populair geworden.

Een zoekopdracht naar het voorval leidt ons al snel naar de Amerikaanse factcheckers van Snopes.com, die oordelen: False. De politie van Flint nam contact op met Ashley en het winkelcentrum waar zij werkte. Met de hulp van videobewaking konden twee mannen worden geïdentificeerd, die toegaven dat zij als grap het overhemd om de wissers hadden gewikkeld. Omdat zij de parkeerplaats al ruim een uur eerder hadden verlaten, is het niet aannemelijk dat zij de intentie hadden om de vrouw uit haar auto te lokken.

De aanleiding voor de waarschuwing op Nederlandse sites en in Facebookberichten is het verhaal van Ashley uit Flint. Omdat dit reeds ontkracht is, snijdt de waarschuwing geen hout.

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina