In mei zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. Ongetwijfeld zullen politici in die periode weer van alles beweren waarvan je je afvraagt: klopt dat wel? Daarom willen we dan natuurlijk factchecken. Maar daarvoor hebben we jullie steun nodig.

Deze week vieren we dat we tien jaar bestaan. Bij een verjaardag hoort een verlanglijstje. Wat hebben wij nog te wensen? Geen wet tegen nepnieuws in ieder geval – we vrezen dat die de vrijheid van meningsuiting aantast en alleen averechts zal werken. Als de overheid bestaande wetten handhaaft, de techbedrijven hun eigen richtlijnen scherper controleren, als journalisten factchecken en als iedereen even nadenkt voor hij of zij op de deel- of retweetknop drukt, komen we een heel eind.

Ambities

We zouden wel blij zijn met wat nieuw gereedschap, vooral met een verbeterde videochecker. We hebben InVID, ontwikkeld met Europees geld, maar die tool heeft voor het traceren van de herkomst van video’s nog niet het gebruiksgemak dat bijvoorbeeld Google Afbeeldingen biedt voor foto’s zoeken.

Onze ambities is om Nieuwscheckers uit te bouwen tot een project waarin wij samen met Leidse studenten en betaalde krachten continu beweringen checken in nieuwsmedia, van politici en op sociale media. Een professionele factcheck-redactie dus, die tegelijk een goede leerschool voor studenten is.

We willen de resultaten daarvan blijven uitdragen en ze ook zo aantrekkelijk presenteren (bijvoorbeeld met korte video’s en andere visualisaties) dat ze een groter publiek bereiken. Ook willen we voortgaan met onderzoek en met het geven van trainingen en presentaties.

Europese verkiezingen

In mei wacht Nederland een belangrijke volksraadpleging: de verkiezingen voor het Europese Parlement. Tijdens de campagne zullen politici veel beweren over de EU. Om kiezers te steunen die willen weten wat de feiten zijn, willen wij tijdens die campagne uitspraken van politici factchecken.

Daar hebben we hulp bij nodig. Wij, de coördinatoren van Nieuwscheckers, zijn in dienst van de Universiteit Leiden. Onze diensten voor het publiek – publicaties, presentaties, consulten – zijn merendeels kosteloos.

Maar om het publiek te blijven voorzien van factchecks, liefst op grotere schaal, en om die ambities waar te maken, hebben we geld nodig. Geld dat bovendien niet afdoet aan onze onafhankelijkheid. Daarom vragen we met een crowdfundingactie vanaf 24 januari steun aan Nederlandse burgers: als u wilt weten wat er waar is van de beweringen van politici tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen, help ons dan met een donatie om die beweringen te factchecken.

Wil je ons helpen met een donatie? Ga naar SteunLeiden.nl.