Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Goed nieuws voor iedereen die zijn tijd het liefst achter de XBox of Game Boy doorbrengt: in deze tijden van recessie blijkt gamen de goedkoopste hobby te zijn. Donderdag 5 maart namen media als Algemeen Dagblad, het Noordhollands Dagblad, Nu.nl, BNR Nieuwsradio en De Telegraaf massaal het ANP-bericht ‘Gamen is goedkoopste hobby’ over. De Telegraaf had als eigen inbreng: “Met de huidige recessie zullen meer mensen op hun budget moeten letten. Opvallend is dat, volgens gametijdschriften Power Unlimited en [N]Gamer, het spelen van games een hele goedkope hobby is.” Inderdaad, erg opvallend dat gamen volgens gametijdschriften de goedkoopste hobby is!

Top tien hobby’s

Op basis van een poll op de website van Power Unlimited, waaraan 3000 mensen deelnamen, concludeerden de gamesbladen Power Unlimited en [N]Gamer dat gamers gemiddeld 23,8 uur plezier van een game hebben. Uitgaande van een gemiddelde gameprijs van €50,-, komt de hobby gamen daarmee op een uurprijs van €2,10.

Vervolgens hebben de bladen een top tien samengesteld van hobby’s, gerangschikt op prijs per uur. In die top tien staan lezen (€2,27 per uur), uitgaan (€6,25), bowlen (€6,32), bioscoopbezoek (€6,66), tennis (€10), cabaretvoorstelling (€13,33), popconcert (€15) en lasergaming (€20). Karten sluit de rij (maar liefst 60 euro per uur) – met de twijfelachtige eer van duurste hobby.

Hieruit kan je een aantal dingen concluderen. Ten eerste, dat feestbeesten een fantastisch jaar gaan beleven: uitgaan kost slechts €6,25 per uur en voor een popconcert hoef je slechts 15 euro neer te tellen. Ten tweede, dat het een doorbraak genoemd mag worden dat de uurprijs van lezen is vastgesteld. Ten derde, dat er iets aan deze top tien niet deugt.

Bordspellen

Nu ben ik zelf een fervent speler van het bordspel Kolonisten van Catan. Omdat ik het er niet mee eens ben dat dit fantastische spel door de analisten van PU gedegradeerd is tot non-hobby (het komt tenslotte niet in de top 10 voor), besluit ik er een rekensommetje op los te laten.

  • Prijs van het basisspel Kolonisten: €34,95. Dat is zeker niet goedkoper dan het gemiddelde bordspel, en ik heb er geen dure console voor nodig om er überhaupt aan te kunnen beginnen.
  • Aantal uren speelplezier? Laten we voor het gemak uitgaan van dezelfde speelduur als games: 23,8.
  • Dan wordt het € 35,95 gedeeld door 23,8 uur = €1,47 per uur.

Hoera! Catannen is de goedkoopste hobby. En dan heb ik het nog niet eens gehad over breien (materiaalkosten: nihil, speelplezier: eindeloos), wandelen, muziek maken en andere hobby’s waarvoor je niet per uur betaalt.

Wat het probleem is van ook mijn rekensom? Je kunt met deze methode nooit een betrouwbare en objectieve lijst samenstellen. Er spelen zoveel variabelen mee die je niet in het lijstje terugziet, dat het hele hobbyvergelijken natte vingerwerk wordt.

Punniken en breien

Tijd voor een gesprekje met de maker van de top tien, adjunct-hoofdredacteur Jesse Moerkerk van [N]Gamer. Op de vraag waarom hij juist voor deze hobby’s heeft gekozen, antwoordt Moerkerk: “Ik kan ook wel een hoop hobby’s bedenken die een stuk goedkoper zijn, als je richting punniken en breien gaat denken. Het ging mij om de bekende hobby’s, met grote scharen beoefenaars.”

Als ik hem confronteer met bordspellen, zoals Kolonisten van Catan, zegt hij: “O ja, dat was een goede geweest. Die had goed in het rijtje gepast.” De keuze voor de hobby’s die in de top 10 voorkomen, is dus op zijn zachtst gezegd onvoldoende gefundeerd te noemen.

Reactie van het ANP

Waarom stuurt het ANP een bericht over zo’n onderzoek de wereld in? Een medewerker van de redactie entertainment legt uit: “We hebben regels voor het wel of niet plaatsen van een onderzoek. Een onderzoek vinden we gedegen als er sprake is van meer dan 500 respondenten. Het ligt natuurlijk ook aan de aard van het onderzoek, maar in dit geval vonden we het betrouwbaar.”

Maar vond het ANP die top tien dan niet ongeloofwaardig? Schrijver van het bericht, Nico Postma, kon me hier meer over vertellen. “Ik had wel vraagtekens bij het onderzoek, dus heb ik [N]Gamer gebeld. De poll was wel in orde.” Wat betreft de top 10, was hij het met me eens dat het nogal “flauwe vergelijkingen” betrof: “Maar het is vooral een grappig lijstje geworden, het is dan ook meer amusement dan dat je het heel serieus moet nemen. Bovendien zijn het grote sites, met een grote achterban. Dus is het wel opvallend.”

Wat is volgens hemzelf eigenlijk de goedkoopste hobby? “Tsja, ik denk wandelen, of fietsen… Ik heb daar eigenlijk niet over nagedacht, daar heb je wel een punt.”

Wie dus écht op zoek is naar de goedkoopste hobby, doet er wellicht goed aan om nog even verder te zoeken. Ondertussen komt het de gamesites Power Unlimited en [N]Gamer in ieder geval niet verkeerd uit dat er in meerdere media wordt bericht dat de activiteit waar ze hun bestaansrecht aan ontlenen, de goedkoopste is.

Placeholder-female-2x

Hanneke Nagtzaam

Student Master Journalistiek en Nieuwe Media (2008-2009)

Profiel-pagina