Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Het eten van de placenta (of moederkoek) na de geboorte van je kindje is goed voor je gezondheid.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het opeten van de placenta lijkt steeds hipper te worden. In de Verenigde Staten en Engeland was het al langer een trend, maar mede door diverse celebrities wordt het ook in Nederland voor ouders interessanter. Zo was televisiepersoonlijkheid Kim Kardashian lyrisch over haar ‘placentapillen’ en deelde ze een foto van het potje op haar Twitteraccount.

Diverse Nederlandse media besteedden in het verleden aandacht aan Nederlanders die de placenta – ook wel moederkoek genoemd – van hun kindje hebben genuttigd. Het verhaal van Willeke, die een smoothie en hachee maakte van de placenta van dochter Tess, verscheen in 2016 onder meer op de sites van Grazia, Margriet en Vrouw.

Nu, twee jaar later, verschijnt het verhaal van Willeke opnieuw op Lindanieuws. De nu 28-jarige moeder vertelt wederom hoe de zwangerschap en bevalling van haar dochter verliepen, en welke voordelen het eten van de moederkoek volgens haar heeft:

“Dieren eten de placenta na de geboorte op om er extra kracht uit te halen. Wij vinden dat echter gek en vies en gooien het weg, maar dat is ontzettend zonde. Er zit veel ijzer en vitamine b12 in, het verhoogt de melkproductie en het zou werken tegen eventuele depressie. Dat klonk goed, vond ik. Waarom zou ik het niet proberen?”

Willeke benadrukt in het artikel op Lindanieuws dat zij geen reclame wil maken voor het eten van de placenta, maar alleen wil vertellen dat het mogelijk is.

Waarom klopt dit niet?

De placenta is een orgaan dat tijdens de zwangerschap door de embryo wordt aangemaakt, en vormt een scheiding tussen de bloedsomloop van de baby en die van de moeder. Bovendien zorgt de placenta voor de uitwisseling van voedingsstoffen, hormonen en antistoffen.

Er zijn diverse wetenschappelijk onderzoeken gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van het eten van de placenta. Uit een recent overzichtsartikel dat in American Journal of Obstetrics and Gynecology verscheen, worden eerdere onderzoeken geanalyseerd. Uit het overzicht blijkt dat er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden voor eventuele gezondheidsvoordelen die verbonden zijn aan het eten van de moederkoek. In de publicatie staat het volgende:

“There is no scientific evidence for any clinical benefit of human placentophagy. Positive influences on mood, iron status, lactation, and general energy that have been claimed by the supporters of placentophagy have never been proven in clinical studies.”

Daarnaast gaat het onderzoek in op de manieren waarop de placenta wordt verwerkt, bijvoorbeeld in de vorm van capsules. De kosten daarvoor variëren van 200 tot 400 dollar. Bedrijven proberen daar steeds meer op te verdienen. Maar uit bovengenoemd onderzoek blijkt dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de aanwezigheid en het behoud van voedingsstoffen en hormonen in de capsules, die mogelijk nuttig zijn voor de moeder.

IJzerwaarde

Er is slechts één wetenschappelijke studie uitgevoerd waarbij werd gekeken naar de effecten op de ijzerwaarde van vrouwen die de moederkoek aten na de bevalling. Bij 23 vrouwen werd op vier momenten de waarde gemeten: tijdens de 36ste week van de zwangerschap, binnen 96 uur na de bevalling, tussen de vijf en zeven dagen daarna en in de derde week na de bevalling. Een deel van de proefpersonen kreeg capsules met placenta erin verwerkt, het andere deel nam capsules op basis van rundvlees.

Uit die placebo-gecontroleerde test bleek dat er geen significant verschil was tussen de ijzerwaarde van de vrouwen die placentapillen namen, en de placebogroep. De gemiddelde ijzerwaarde was wel hoger bij vrouwen die de capsules van placenta innamen, maar dat was slechts 24 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer die een vrouw nodig heeft bij het geven van borstvoeding na de bevalling.

Depressies tegengaan

Een van de redenen waarom vrouwen de moederkoek opeten na de bevalling, is het tegengaan van mogelijke postnatale depressies. Ook daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat de placentacapsules geen effect hebben op eventuele depressies. De onderzoekers hebben 27 vrouwen verzameld, waarvan een deel de placentapillen innam. Het andere deel kreeg een placebopil. De stemming van de vrouwen werd gemeten, maar er werden geen verschillen tussen de twee groepen aangetroffen.

Mogelijke gevaren

In het eerder genoemde wetenschappelijke overzichtsartikel wordt ook nog gesproken van mogelijke gevaren die ontstaan bij het eten van de placenta. Zo kan de placenta een bron van een besmetting zijn, die vervolgens via borstvoeding kan worden overgedragen aan het kind. Daarnaast kunnen virussen als HIV, Zika en hepatitis overleven als de placenta onzorgvuldig wordt verwarmd en bereid. Het is niet bekend of de producenten van de placentacapsules zich aan bepaalde temperaturen houden bij de bereiding.

Bovendien kunnen giftige stoffen zich in de placenta ophopen. Uit een recent onderzoek blijkt cadmium, een zware metaalsoort, kan voorkomen in placentapillen. Weliswaar in een kleine hoeveelheid, maar wel detecteerbaar. Vrouwen die de pillen slikken, kunnen daardoor last krijgen van zware hoofdpijn.

Conclusie

Op basis van de wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat er geen bewijs is gevonden voor positieve gezondheidseffecten van het eten van placenta, beschouwen wij de claim als onwaar. Bovendien kan het eten van de placenta nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben, zoals infecties en het overdragen van virussen als HIV en hepatitis aan een kind.

Bronnen

fiorellaopromolla

Fiorella Opromolla

Redacteur van Nieuwscheckers 2018-2019.
Profiel-pagina