Bewering

De president van Azerbeidzjan noemde als gastheer van de klimaattop COP29, de klimaatcrisis en de schadelijkheid van fossiele emissies ‘nepnieuws’.

Bron van de bewering

Afgelopen maandag, 11 november, begon COP29, de 29e editie van de internationale conferentie van de Verenigde Naties over klimaatverandering. De keuze om deze te laten plaatsvinden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, was omstreden, omdat het land een dictatuur is en de economie van het land grotendeels op olie en gas draait.

Op de tweede dag, dinsdag 12 november, opende de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev het congresdeel voor regeringsleiders. Volgens de kop van een bericht op Joop [gearchiveerde versie], de opiniesite van de omroep BNNVARA, zou hij tijdens zijn toespraak gezegd hebben dat de klimaatcrisis ‘nepnieuws’ is. In het bericht staat ook dat hij zei ‘dat het westen zich schuldig maakt aan de verspreiding van “nepnieuws” over schadelijkheid van fossiele emissies’.

Het bericht van BNNVARA linkt naar een bericht van de BBC. Daarin staat niet dat Aliyev de klimaatcrisis en de schadelijkheid van fossiele emissies nepnieuws noemde. Wel staat er dat hij kritiek had op het nepnieuws in westerse landen over de omvang van de emissies in zijn land.

Waarom dit onwaar is

Op YouTube is de volledige toespraak van Aliyev te bekijken en beluisteren.

Bron: youtu.be

Aan het begin van zijn speech steekt Aliyev de loftrompet over Azerbeidzjan. En vervolgens over de groene-energieprojecten van het land. Daarna richt hij zijn pijlen op de kritiek die zijn land kreeg in de aanloop naar COP29. In dat verband gebruikt hij de term ‘fake news’.

Hij hekelt de bewering dat zijn land een oliestaat is, door erop te wijzen dat Azerbeidzjan maar een klein aandeel heeft in de mondiale gas- en oliewinning. Ook zegt hij dat het aandeel van Azerbeidzjan in de mondiale gasemissie ​​slechts 0,1% bedraagt. Waarschijnlijk doelt hij hier op de uitstoot van broeikasgassen (zoals koolstofdioxide en methaan). Het percentage dat hij noemt, klopt volgens de officiële statistieken. Hij betwist dus niet de schadelijkheid van emissies, maar het geschetste beeld van het aandeel van Azerbeidzjan daarin. 

Verder zegt Aliyev zo goed als niets over klimaatverandering. Het enige wat hij hierover zegt is dat zijn land zich zal inzetten voor een groene transitie.  

Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, laat als reactie weten: “Er was inderdaad sprake van een verkeerde interpretatie. We hebben dat bij deze gecorrigeerd.”

Conclusie

Hoewel Joop meldde dat de president van Azerbeidzjan de klimaatcrisis en de schadelijkheid van emissies had betiteld als nepnieuws, is dat niet het geval. Joop corrigeerde inmiddels deze fout en gaf toe dat het een misinterpretatie was.

alexanderpleijter

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina