Speelt de Universiteit Utrecht met de gedachte om aparte ingangen voor vrouwen en mannen aan te leggen? Nee. Is er dan een plan voor een gebedsruimte met gescheiden ingangen? Ook niet.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De Universiteit van Utrecht denkt na over aparte ingangen voor vrouwen en mannen.

Oordeel: onwaar

Bron van de bewering

Erdal Balci, schrijver en columnist voor onder meer de Volkskrant en HP/De Tijd, twitterde vandaag:

“De Universiteit van Utrecht denkt na over aparte ingangen voor vrouwen en mannen.”

Betreurenswaardig, meent Balci, want hij voegt er aan toe:

“In hetzelfde Utrecht heeft Anna Maria van Schuurman 450 jaar geleden als eerste vrouw in de wereld op een universiteit mogen studeren. Kijk naar buiten, het regent vandaag de tranen van Anna Maria.”

De tweet kreeg vandaag bijna tweeduizend ‘vind-ik-leuks’ en werd bijna achthonderd keer geretweet.

Het klinkt als een heel bijzonder plan: een Nederlandse universiteit met ingangen die niet door zowel mannen als vrouwen gebruikt mogen worden. Op de universiteit nota bene, die vorig jaar nog aankondigde in drie gebouwen te experimenteren met toiletten die door zowel mannen als vrouwen gebruikt mogen worden.

Waar Balci dit nieuws vandaan heeft, noemt hij niet in zijn tweet.

Op enkele sites (o.a. The Post Online, De Telegraaf, De Dagelijkse Standaard) is nieuws is te vinden over plannen van de Universiteit Utrecht, maar die berichten reppen niet van gescheiden ingangen van de universiteit, maar van gescheiden ingangen van een gebedsruimte op de universiteit.

Waarom is dit onwaar?

De bovengenoemde berichten zijn gebaseerd op een rapport [pdf] van de Universiteit Utrecht, dat een plan is om diversiteit te bevorderen onder de studenten. Met andere woorden, de universiteit wil dat studenten – ongeacht hun achtergrond, religie of herkomst – zich welkom voelen. In het rapport wordt een stappenplan uitgewerkt om dit te bereiken.

Staat daar het voornemen tussen om gescheiden ingangen te maken voor mannen en vrouwen? Nee.

Waar komen die gescheiden ingangen dan vandaan? In de bijlage van het rapport wordt iets gezegd over aparte ingangen voor mannen en vrouwen. Als titel staat boven bijlage 2: Suggesties en observaties van de studenten en medewerkers van de UU.

De auteurs van het rapport hebben – voordat ze begonnen met het schrijven – een voorbereidende gespreksronde gehouden en de suggesties en observaties van medewerkers en studenten van de universiteit genoteerd. De auteurs schrijven erbij:

“Deze zijn overigens niet getoetst op (wetenschappelijke) juistheid, maar geven desondanks een goed beeld van de ideeën en beelden die breed leven.”

Onder het kopje ‘overig’ staat in bijlage 2:

“Zorg voor gebedsruimtes met aparte ingangen/wasgelegenheid voor mannen/vrouwen, zodat moslims kunnen bidden tussen de colleges door.”

Dit is een suggestie van een student of medewerker die mee heeft gedaan aan de verkennende gespreksronde. Het wordt in dit rapport niet genoemd als plan of beleidsvoornemen.

In het Telegraaf-artikel wordt dit bevestigd: onderaan staat dat volgens een woordvoerder van de Universiteit Utrecht er geen sprake van is dat de voorstellen worden omgezet in beleid.

Dit bevestigt een woordvoerder per e-mail:

“We denken niet na over aparte ingangen voor mannen en vrouwen.”

En die gebedsruimtes met aparte ingangen? Denkt de Universiteit Utrecht daar wel over na? Nee, laat de woordvoerder weten:

“De gebedsruimtes (en dus ook de gescheiden ingangen voor mannen en vrouwen die toegang bieden tot de gebedsruimtes) is een suggestie/observatie geopperd door studenten en medewerkers. De universiteit heeft geen plannen in die richting.”

Conclusie

“De Universiteit van Utrecht denkt na over aparte ingangen voor vrouwen en mannen”, twitterde Erdal Balci, schrijver en columnist. Het rapport van de universiteit dat in de publiciteit is gekomen, rept weliswaar van een gebedsruimte met aparte ingangen voor mannen en vrouwen, maar dat is een suggestie die tijdens een verkennende gespreksronde werd geopperd door een student of medewerker. Het is geen plan of beleidsvoornemen van de universiteit. Dat de universiteit zou nadenken over aparte ingangen om de universiteit in te komen, is helemaal uit de lucht gegrepen.

Bronnen

  • Rapport van de Universiteit Utrecht: Projectplan – Diversiteit: instroom en selectie [pdf]

alexanderpleijter

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina