Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De zeespiegel stijgt hooguit 1,5 centimeter per 10 jaar.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Het Groningse OOG TV publiceert op 15 februari de podcast Grote Markt 1, waarin lijsttrekkers van de deelnemende partijen worden geïnterviewd. Dennis Ram van de lokale PVV is de eerste gast. Rond 16:28 krijgt hij de vraag wat de Groningse PVV bedoelt met het woord ‘klimaatonzin’ in het partijprogramma. De lijsttrekker zegt op 17:37

“Ik denk dat het de komende jaren helemaal niet zo’n vaart zal lopen met het klimaatprobleem. De laatste 20 jaar zeggen ze elke keer al: ‘De zeespiegel gaat stijgen.’ Ja, waar blijkt dat dan uit?”

De interviewers vragen of hij die claim kan bewijzen. Volgens Ram worden burgers niet volledig geïnformeerd over klimaatverandering. Hij brengt gelijk een nuance aan: volgens een onlangs uitgebracht onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares stijgt de zeespiegel wel, maar ‘niet harder dan 1,5 centimeter per 10 jaar’. 

“Dat is de laatste 10.000 jaar al zo. Dus waar blijkt dan uit dat de zeespiegel zo hard stijgt? Show me the figures, zou ik zeggen. Als het echt blijkt dat het harder gaat stijgen, dan hebben die klimaatgoeroes gelijk.”

De feiten

Het onderzoeksinstituut Deltares heeft op 20 januari 2022 een document gepubliceerd waarin vragen over de stijging van de zeespiegel worden besproken [pdf]. In Nederland meten zowel Deltares (via de  Zeespiegelmonitor) als het KNMI de hoogte van de zeespiegel.

Beide instituten constateren dat er sprake is van een stijging van de zeespiegel langs de Nederlandse kust. Deltares meet gemiddeld 1,86 millimeter per jaar (tussen 1890 en 2017). Dat komt neer op meer dan 1,5 centimeter per 10 jaar.

Deltares meet echter ook een versnelling van de stijging: sinds 1993 is die stijging namelijk 2,5 millimeter per jaar, dus 2,5 centimeter per tien jaar. Het KNMI registreert zelfs 3 millimeter per jaar over de laatste 30 jaar, wat neerkomt op een stijging van 3 centimeter per tien jaar.

Deltares zegt in hetzelfde document dat de stijging van de zeespiegel in de toekomst nog verder versnelt. De 2,5 tot 3 millimeter per jaar die nu worden gemeten, worden dus mogelijk nog hoger. “Vrijwel alle zeespiegelscenario’s geven aan dat de zeespiegel in de toekomst sneller gaat stijgen, met name na 2050”, aldus Deltares.

Reactie Dennis Ram

Volgens Dennis Ram is het verschil tussen 1,5 of 3 millimeter stijging per jaar en de geschetste scenario’s niet zo belangrijk. “Toekomstscenario’s zeggen me niet zoveel. En of we nou over 300 of 600 jaar onder water staan…” Volgens Ram is het verhogen van dijken voldoende om het water tegen te houden. “Tot nu toe zie ik alleen maar modellen, maar geen oplossingen”, zegt hij. “En je kunt je afvragen hoeveel invloed de mens op klimaatverandering heeft. Wij denken dat het meevalt wat de linkse partijen allemaal beweren.”

Conclusie

De uitspraak van Dennis Ram (PVV Groningen) klopt niet. Tussen 1890 en 2017 steeg de zeespiegel gemiddeld weliswaar 1,5 centimeter per tien jaar, maar in de afgelopen dertig jaar ging het om 2,5 tot 3 centimeter per tien jaar.

Deze factcheck is gemaakt in het kader van de factcheckmarathon die ANP, Nieuwscheckers en Pointer doen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022.

ytGV1asK_400x400

Jerry Vermanen

Datajournalist voor Pointer (KRONCRV)
Profiel-pagina