Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een foto van een grote witte villa met zwembad toont het huis van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 18 juli 2023 deelde Twitter-gebruiker Liz Churchil een foto van een grote, luxueuze villa, met de bewering dat dit de woning is van de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy. Die tweet werd meer dan 11.000 keer geretweet en kreeg meer dan 27.000 likes. Andere Twitteraars deelden de foto vervolgens ook met dezelfde bewering, waaronder een Nederlandse tweet met meer dan duizend likes.

Waarom is dit onwaar?

De foto toont niet het huis van Zelensky. Met behulp van Google Lens is dezelfde foto op een aantal vastgoedwebsites te vinden die luxe villa’s in Frankrijk en Monaco verkopen. Volgens een van die sites, Residences Immobilier, is de witte villa op de foto gelegen in Beausoleil, Frankrijk, dat grenst aan Monaco. De villa kostte bijna 5 miljoen euro en is volgens de vastgoedsites inmiddels verkocht. Factcheckwebsite Snopes heeft contact gezocht met een aantal van deze vastgoedbedrijven om na te vragen aan wie de villa verkocht is, maar had op het moment van schrijven nog geen antwoord gekregen.

Villa op vastgoedwebsite
Het huis op de website van Résidences Immobilier

Luxe leven

De Twitter-gebruiker die de bewering publiceerde, deed dat met een bijschrift over de steun die de VS aan Oekraïne geeft. Hiermee lijkt ze te insinueren dat die hulp naar een corrupte president gaat. Dit is niet de eerste keer dat Zelensky te maken krijgt met ongegronde beschuldigingen dat hij Westerse (financiële) hulp gebruikt om zelf een luxe-leven te leiden. Al sinds 2022 gaan er berichten rond over zogenaamd geheime villa’s van de Oekraïense president, waaronder een grote villa in Florida, zonder bewijs

Volgens de website Forbes was Zelensky ooit wel eigenaar van een villa in Italië, maar lijkt deze te zijn verkocht in 2020. De website schat dat het vastgoedportfolio van Zelensky in 2022 ongeveer $4 miljoen waard was en twee appartementen omvat die hij bezit, twee appartementen die hij medebezit, vijf parkeerplaatsen en commercieel vastgoed.

Zelensky’s woordvoerder Sergiy Nykyforov vertelde AFP in februari, toen er soortgelijke berichten gedeeld werden, dat de beweringen deel uitmaakten van “een bewuste maar vruchteloze poging om de steun van de Amerikaanse samenleving voor de strijd van het Oekraïense volk voor vrijheid en gerechtigheid te beïnvloeden”.

Conclusie

De foto die een grote villa van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou tonen, is in werkelijkheid een villa in Frankrijk. Er is geen bewijs dat Zelensky eigenaar is van de villa.

MariekeKuypers

Marieke Kuypers

Redacteur Nieuwscheckers

Marieke Kuypers is redacteur en factchecker voor Nieuwscheckers. Ze begon haar carrière als factchecker door tijdens de coronapandemie …
Profiel-pagina