Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Dieven klemmen een muntje tussen de deurklink van een auto om diefstal voor te bereiden.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Verzonnen waarschuwingen voor listen van autodieven en overvallers doen het goed op Facebook. Nieuwscheckers schreef al eerder over trucs met eieren, een pop op de wegeen shirt om de ruitenwisser en zelfs een bankbiljet op de autoruit. Clickbaitsite Viraalned.nu breidt de lijst van trucs uit met een nieuw verhaal.

Volgens ViraalNed zouden we in Nederland ‘steeds vaker zien’ dat criminelen een muntje tussen een autodeurhendel schuiven. Hoe de dieven dan precies tot diefstal overgaan is uit het artikel niet op te maken. ViraalNed noemt als bron Sun Gazingeen website met een enorme collectie aan clickbaitartikelen, bijvoorbeeld: ‘Zes signalen die aantonen dat een overleden familielid contact met je probeert te zoeken’. Deze website is de bron voor het artikel over het muntje.

Volgens Sun Gazing zou het muntje ervoor zorgen dat de centrale deurvergrendeling niet meer werkt op de betreffende deurhendel. Het muntje zou aangebracht worden op een geparkeerde auto waarna de auto-eigenaar naar huis gevolgd wordt. De auto-eigenaar loopt nietsvermoedend naar binnen, en laat de auto dus achter met een onvergrendelde passagiersdeur. Hierna zouden de dieven toeslaan en de auto stelen of leegroven.

Waarom klopt dit niet?

Het is onwaarschijnlijk dat een auto gestolen kan worden door een simpel muntje. Deze waarschuwing is al eerder gecheckt door SnopesTruth or Fiction en Hoaxwijzer. Deze factcheckers kenden geen gevallen waarbij deze truc ooit tot diefstal heeft geleid. Wij evenmin. Verder laten de checks zien dat het hier om een tijdloos bericht gaat dat de afgelopen twee en een half jaar circuleert. Via Facebook ontvingen wij vorige week een melding dat het bericht nog steeds ronddwaalt op het platform.

Snopes nam contact op met automonteurs en vroeg of een dergelijke methode succes zou kunnen hebben. Het antwoord: Nee. Zij kwamen vrijwel direct tot de conclusie dat een muntje tussen de deurhendel geen effect heeft op het functioneren van de centrale deurvergendeling. Dat is zo om de volgende redenen:

    • Autodeuren zijn ontworpen om niet open te gaan wanneer de hendel slechts deels geopend is. Een muntje is niet dik genoeg om een autodeur de openen: het ‘dikste’ euromuntstuk is bijvoorbeeld slechts 2,33 mm dik.
    • Mocht de onwaarschijnlijke situatie zich voordoen waarin een muntstuk wél dik genoeg is om een autodeurhendel te openen, dan zou de bestuurder daar een melding van zien op het dashboard.
    • Over het algemeen hebben autodeurhendels überhaupt geen spleet waar een muntstuk tussen past.
    • Socialmediagebruikers en de factcheckers van Snopes en Truth or Fiction hebben allen geprobeerd om de truc op verschillende auto’s na te doen; zonder succes.
    • Eerdere factchecks laten zien dat een dergelijke strategie ongewoon is voor dieven: die slaan vooral spontaan toe wanneer de gelegenheid zich voordoet. Dergelijke vernuftige voorbereidingen zijn onwaarschijnlijk.

Op het eerste gezicht klinkt de truc plausibel en zou je als auto-eigenaar dus waakzaam moeten zijn. In werkelijkheid gaat het om een valse waarschuwing  die tot de verbeelding van de lezer spreekt.

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina