Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Naomi Biden bekent dat haar grootvader, president Joe Biden, jaren geleden is overleden.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

Rond 7 september doet een video de ronde waarin het lijkt alsof Naomi Biden vertelt dat haar grootvader Joe Biden al jaren geleden is overleden. De video wordt onder andere door Franse, Poolse, Turkse, en Nederlandse Twitteraars gedeeld (bijvoorbeeld hier en hier).

Naomi Biden 4
Bron: Twitter

Waarom is dit onwaar?

Wie de sociale mediakanalen van Naomi Biden bekijkt, ziet direct dat de vrouw uit de virale video niet op haar lijkt. Het gaat hier waarschijnlijk dus om een ander.

Naomi Biden 5
Naomi Biden met haar partner Peter Neal. Bron: Instagram

Als we beelden uit de video proberen terug te zoeken op het internet met een reverse image search komen we alleen resultaten van dezelfde video tegen. Die weg loopt. In dit geval is een andere optie het gebruik van gezichtsherkenningssoftware.

Met website Pimeyes kunnen we proberen te achterhalen of hetzelfde gezicht als dat uit de video elders op het web te vinden is. Pimeyes indexeert foto’s van gezichten op het web en vergelijkt die met aangeleverde beelden van een gezicht. Als we een screenshot uit de video laten analyseren, komt Pimeyes met ogenschijnlijk verschillende portretten van dezelfde vrouw.  Dat is mogelijk een goed aanknopingspunt.

Naomi Biden 2
De resultaten van Pimeyes

Als we een van de foto’s met Google Images terugzoeken, komen we allerlei resultaten van TikTok-video’s tegen. Allemaal lijken ze de hashtag #isatandstared te gebruiken en veel ervan lijken van iemand met de naam Kass Theaz te zijn.

Als we het TikTokprofiel van @isatandstared bekijken, zien we allerlei video’s met de vrouw uit de Twittervideo. Het gaat inderdaad om iemand die Kass Theaz heet en ze geeft duidelijk op haar profiel aan dat ze satirische video’s maakt.

Naomi Biden 6
Het TikTokprofiel van Kass Theaz. Bron: TikTok

Op 11 juni postte Theaz de originele video waarvan we de beelden herkennen uit de Twittervideo.

Naomi Biden 8
Screenshot van de originele video van Theaz. Bron: TikTok

Op haar TikTokprofiel stond ook een Instagramaccount. Theaz heeft een post van 16 maart vastgezet op haar Instagramaccount. Het is een overduidelijk slecht bewerkte foto waarin ze een uitsnede van haar gezicht over dat van de echte Naomi Biden heeft geplakt. De grap dat zij zich voordoet als de kleindochter van Biden is dus al langer gaande.

Naomi Biden 1
Een Instagrampost met een bewerkte foto van Naomi Biden. Bron: Instagram

In een recente Instagramstory deelde zij ook haar eigen ongeloof over het feit dat haar video nu wordt aangegrepen als bewijs dat Joe Biden jaren geleden zou zijn overleden.

Naomi Biden 7
De Instagramstory waarin Theaz haar verbazing deelt. Bron: Instragram

Conclusie

De vrouw die zich in een video voordoet als Naomi Biden die vertelt over het overlijden van haar opa, Joe Biden, is in werkelijkheid Kass Theaz, een satirische TikTokker. De video is klaarblijkelijk als satire bedoeld. Ook Theaz zelf deelde haar verbazing dat de inhoud van de video voor waar wordt aangenomen.

Placeholder-female-2x

Leon Pauw

Leon Pauw is factchecker voor Nieuwscheckers.
Profiel-pagina