Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Je kunt je geheime Facebook-volgers zien door ze met de woorden ‘following me’ op te sporen en te blokkeren.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

De tip is onder meer gepubliceerd door lifestyle-sites voor vrouwen zoals ElleFlair Online,  Viva en Women’s Health Mag. De laatste drie hebben hun artikel inmiddels verwijderd.  Het bericht circuleert ook op Twitter.

Waarom klopt dit niet?

Volgens Elle zou je op de volgende manier je geheime volgers zien op Facebook. Ga naar het Instellingen-menu, klik ‘Blokkeren’ aan en vul bij ‘Gebruikers blokkeren’ de woorden ‘following me’ in. Wie dat doet, ziet inderdaad een lijstje Facebook-accounts verschijnen. Zijn dit je geheime volgers? Nee, het zijn allemaal mensen die de letters ‘me’ en het woord ‘following’ in hun naam of profiel hebben: Mel, Mer, Medez, Mehrab, Melody… Een van de ‘stiekeme volgers’ van Nieuwscheckers heeft gestudeerd aan ‘Following Jesus Christ’.

Het verhaal is al ontkracht door een aantal factcheckers uit binnen– en buitenland.

In 2017 circuleerde er ook een variant van deze onzinnige tip: door niet ‘following me’ maar ‘Facebook security‘ in te vullen, zou je de namen en accounts te zien krijgen van de Facebook-medewerkers die jou in de gaten houden. Ook dat is nonsens.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina