Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een video toont Spaanse voetbalfans die zingend hun steun betuigen aan Palestina.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op X gaat een video rond die gepost is door iemand die zich presenteert als een pro-Palestijnse vrouw uit Teheran en veel in het Engels post, gericht op een Amerikaans publiek. De video, die 4500 keer gedeeld en 291.000 keer bekeken is, toont een levendige voetbalwedstrijd waarbij vele fans met fakkels zwaaien. Op de achtergrond zijn luide drums en gezang te horen. Volgens de beschrijving van de video en de tekst in de video gaat het om fans die hun steun betuigen aan Palestina: ze zouden geen voetbal willen kijken, maar naar Palestina willen gaan.

Op X is een andere variatie van de video te vinden, zoals hier en hier. Deze berichten hebben veel minder bereik, maar laten zien dat er een TikTok-account aan verbonden is: hummer_.1. Op die profielpagina is de video niet meer te vinden, maar andere uploads ervan zweven hier en daar nog wel rond op TikTok.

Waarom is dit onwaar?

In de reacties op de veel gedeelde X-post zijn commentaren te vinden die kritiek hebben op de video: er zijn geen Spaanse voetbalfans te zien, maar Marokkaanse. Specifiek zou het gaan om fans van de Marokkaanse voetbalclub Raja Casablanca die aan het juichen zijn in het Mohammed V-stadion, dat eveneens in Casablanca ligt. Als reacties op deze commentaren heeft de oorspronkelijke poster ook een korte correctie geplaatst en is er een community note verschenen.

Klopt het wat de mensen in de reacties zeggen ook? Volgens de reacties en RTL Nieuws is het in Spanje verboden om in een voetbalstadion fakkels mee naar binnen te nemen. Het feit dat er op een van de banners in de video Arabische tekst te zien is, lijkt in ieder geval aan te geven dat de beelden niet uit Spanje komen.

arabische tekst
Banner met arabische tekst, te zien in het tweede clipje van de video.

Verder is er online veel beeldmateriaal te vinden van de supporters van Raja Casablanca. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat ze de neiging hebben om in groten getale fakkels aan te steken tijdens wedstrijden. Er is ook beeld te vinden van het Mohammed V-stadion en dat komt overeen met wat we in de video op X zien:

stadion
Een video van het Mohammed V-stadion toont overeenkomsten met de video van de voetbalfans, zoals de lichtmasten in de achtergrond en de vorm van de overdekking boven de tribunes.

Ook zijn er beelden te vinden waarin de supporters hetzelfde lied zingen als in de originele video. Dit is het clublied van Raja Casablanca, dat niets met Palestina te maken heeft. In plaats daarvan wordt onder andere gezongen over marijuana en cocaïne (‘la vida loca, marijuana y coca’). De tekst van het clublied is in het Spaans, wat waarschijnlijk de bron is van de claim dat in de video Spaanse fans te zien zijn.

In de versie van de video die oorspronkelijk van TikTok komt, is ook met het geluid geknoeid. Er valt een alarmhoorn te horen op de achtergrond, maar dat geluidseffect is vaker gebruikt door hummer_.1. In deze video is de hoorn ook te horen en TikTok geeft aan om welk geluid het gaat: Nuclear Alarm Siren van Prestigigator. Dit stock-geluidseffect is bijvoorbeeld op YouTube te vinden.

Ten slotte is er een geval geweest waarin de supporters van Raja Casablanca hun steun hebben betuigd voor Palestina met gezang. Dit was alleen niet recent, maar in 2019 toen Raja Casablanca tegen het Palestijnse team Hilal Al-Quds speelde. Sommige mensen in de reacties stellen dat de beelden van die wedstrijd zijn, maar het lied dat te horen is in video’s van die wedstrijd is duidelijk anders dan het clublied.

Conclusie

De video laat geen Spaanse voetbalsupporters zien die steun betuigen aan Palestina, maar Marokkaanse fans van de club Raja Casablanca die hun clublied aan het zingen zijn. De feiten dat de tekst van het clublied Spaans is en dat de fans van Raja Casablanca in het verleden wel voor Palestina gezongen hebben, zijn hier waarschijnlijk de bron van verwarring.

Placeholder-female-2x

Yitsz Neurink

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina