Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Drop is goed voor de gezondheid

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Volgens voorspoedigleven.nl is drop niet alleen een snoepje met een unieke smaak, maar is het ook nog eens goed voor de gezondheid. Maar liefst vijf redenen geeft de clickbaitsite voor deze bewering: drop zou het metabolisme bevorderen, de maag helpen, hoesten verminderen, helpen bij een lage bloeddruk en het zou zelfs goed zijnvoor het gebit.

Voorspoedigleven is niet de enige met dit goede nieuws over drop. Lekkerwonen.orgkofiepauze.nl en elkedagverhalen.nu publiceerden exact hetzelfde bericht.

Upcoming.nl weet zelfs maar liefst 11, vaak nogal melige, redenen te noemen om meer drop te eten. Volgens deze clickbaitsite helpt het niet alleen tegen een verkoudheid en tegen maagzuur, maar is het een ware verrijking voor het leven. Zo bieden vrolijke dropsmileys steun op zware momenten en is een dropsleutel altijd handig wanneer je de huissleutel bent vergeten.

Waarom klopt dit niet?

Drop wordt onder andere gemaakt van zoethoutwortelextract. Dit bevat de stof glycyrrhizine, wat drop zijn typische smaak geeft. Naar de invloed van zoethout en glycyrrhizine op het menselijk lichaam zijn verschillende onderzoeken gedaan.

Sommige van deze onderzoeken lieten positieve effecten zien. Zo is er een studie uit China waaruit bleek dat de flavonoïden in glycyrrhizine in staat waren de darmflora te reguleren en de nierfunctie te beschermen. Daarnaast werken deze flavonoïden als antioxidant en hebben ze een antibacteriële en ontstekingsremmende functie.

Met name over die ontstekingsremmende werking zijn veel onderzoeken te vinden. Maar dat maakt drop nog geen goede ontstekingsremmer. Om geschikt te zijn als medicijn, moet een middel niet alleen werkzaam, maar ook veilig zijn. Iets waar de onderzoeken naar zoethout en glycyrrhizine het namelijk over eens zijn, is dat er gezondheidsrisico’s aan consumptie hiervan vastzitten.

Onderzoekers uit Iran publiceerden in 2017 een review van een flink aantal van deze onderzoeken. Conclusie: zoethout is gematigd schadelijk voor de gezondheid. Het nuttigen van zoethout is bovendien voor de een schadelijker dan voor de ander.

De belangrijkste risico’s worden gevormd doordat zoethoutconsumptie de bloeddruk kan verhogen en kan leiden tot een kaliumtekort. Dit kan onder andere hartritmestoornissen tot gevolg hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schadelijke effecten van de grote hoeveelheid suiker in drop.

Conclusie

Uit diverse onderzoeken blijkt dat er zeker aanwijzingen zijn dat de zoethout in drop positieve effecten op de mens kan hebben. Toch wegen deze positieve effecten niet op tegen de negatieve bijwerkingen. Drop is daarom meer geschikt als incidentele versnapering dan als medicijn.

Bronnen

  • Nazari, S., Rameshrad, M., & Hosseinzadeh, H. (2017). Toxicological Effects of Glycyrrhiza glabra (Licorice): A Review. Phytother Res, 31(11), 1635-1650. doi:10.1002/ptr.5893
  • Wei, M., Ma, Y., Liu, Y., Zhou, Y., Men, L., Yue, K., . . . Liu, Z. (2018). Urinary metabolomics study on the anti-inflammation effects of flavonoids obtained from Glycyrrhiza. J Chromatogr B Analyt Technol Biomed Life Sci, 1086, 1-10. doi:10.1016/j.jchromb.2018.04.007
Placeholder-female-2x

Nadine Peels

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina