Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Besmette sushi veroorzaakten bij een Chinese man een lintworminfectie die het hele lichaam aantastte.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

De gruwelijke foto’s van een lichaam dat besmet lijkt te zijn met wormen zijn een waarschuwing voor sushi-eters: het eten van deze rauwe lekkernij kan leiden tot een afgrijselijke lintworminfectie. Althans, volgens clickbaitsites als DailyNieuws.nl en Viralfood.nl.

Volgens de berichten had een man in China sushi gegeten waarna hij last kreeg van maagkrampen en een jeukende huid. Vervolgens zou hij opgenomen zijn in het ‘Guangzhou No. 8 People’s Hospital’. Daar werd ontdekt dat zijn hele lichaam vol zat met lintwormen.

Bron: DailyNews.nl

Het verhaal is toegelicht met de bovenstaande foto’s. De witte vlekjes zijn naar verluidt lintwormen, afkomstig van de rauwe vis.

Het verhaal circuleert al sinds september 2014 op Facebook. De Nederlandstalige berichten doen het ook erg goed: deze blijven anno 2017 regelmatig opduiken omdat mensen schrikken en het bericht delen.

Waarom klopt dit niet?

Hoewel het bericht tegenwoordig nog steeds veel aandacht geniet op Facebook, blijkt het al drie jaar geleden ontkracht te zijn.

Volgens de factcheckers van Snopes begon dit verhaal in september 2014 op Chineestalige websites, met de claim dat een man besmet was met lintwormen. Het bericht is vervolgens overgenomen door westerse media, inclusief de grootste nieuwssite van het Verenigd Koninkrijk: die van de Daily Mail. Dit soort media-aandacht illustreert de commotie die het bericht teweeg gebracht heeft.

De afbeeldingen blijken oorspronkelijk te komen uit een artikel van Chinese medici in het British Medical JournalDe foto’s zijn van een 74-jarige man met een bijzondere eetgewoonte: hij at regelmatig rauw rund- en varkensvlees. Hierdoor kreeg hij uiteindelijk gezondheidsklachten, waarna hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Daar bleek hij een ernstige vorm van cysticercose te hebben: een weefselinfectie die veroorzaakt wordt door varkenslintwormen.

Wat we op de foto’s zien is dus wel degelijk het resultaat van een lintworminfectie. Maar deze is niet veroorzaakt door sushiconsumptie, maar door het eten van rauw varkensvlees. Daarnaast zijn de vermeende wormen op de foto’s geen lintwormen: het zijn cysten die door de infectie achterblijven in het lichaam.

Hoewel het consumeren van rauwe vis bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, is de claim van het bericht onjuist: het ‘bezaaide’ lichaam is niet het resultaat van sushi-consumptie.

Bronnen

  • Lin, M., Chen, Y. and Tzeng, W. (2014). Extensive disseminated cysticercosis. Case Reports, 2014, doi:10.1136/bcr-2013-202807.
Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina