Hockeyclub Roomburg wil meer velden. De club barst uit haar voegen. Kritische omwonenden keren zich echter tegen extra sportvelden in het Roomburgerpark: ’de hockey’ kan beter verhuizen naar een verlaten sportveld van een voetbalclub die op het punt staat om te vallen. Die claim houdt echter geen stand: de ruimte is er niet.

Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Context

„De gemeente streeft naar multifunctionele, eigentijdse en open sportparken die intensief gebruikt worden door mensen uit de wijk en vitale sportverenigingen”, aldus wethouder Paul Dirkse (D66, sport) aan de gemeenteraad, twee jaar geleden op 28 september 2017. Op de agenda het Contourenplan buitensportaccommodaties. Anders gezegd: sportvelden in Leiden zijn veelal gedateerd en passen niet meer bij de noden en wensen van de bewegende burger. Oftewel: de klad zit in het (Leidse) voetbal, de groei in ’ongeorganiseerd’ en individueel sporten. Onderdeel van dat contourenplan: de verhuizing van hockeyclub Roomburg naar de Vliet. Daar is namelijk wel ruimte voor de zo vurig gewenste extra (twee) hockeyvelden.

Waarom moet de club, die graag in het Roomburgerpark wil blijven, eigenlijk verhuizen, wil D66 tijdens dat debat weten. Het terrein wordt door kinderopvang gebruikt, omwonenden willen een betere inrichting, sporters willen ongeorganiseerd bewegen: kan dat niet samen in een ontwerp? De gemeenteraad (ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn tegen) roept Dirkse op om met alle belanghebbenden de haalbaarheid van een wijksportpark Roomburg te onderzoeken. De Rapportage Haalbaarheidsonderzoek wijksportpark Roomburgerpark is 11 april 2019 klaar. 28 Leidenaren spreken bij de commissie Stedelijke Ontwikkeling in: een meerderheid keerde zich tegen plannen voor ingrijpen in het Roomburgerpark ten faveure van ‘de hockey’.

Claim

Insprekers tegen een open wijksportpark Roomburg claimen dat elders in Leiden voetbalclubs ‘omvallen’ en sportvelden vrijkomen. Roomburg kan beter daar hockeyvelden aanleggen dan uit te breiden in het Roomburgerpark.

Crux

Het vrijkomen van voetbalvelden is een consequentie van project Voetbal Vitaal. Daarin staan drie eisen waaraan clubs moeten voldoen om het recht op een eigen clubhuis te houden en velden van de gemeente te mogen huren: meer dan 450 leden, geen schulden aan de gemeente, in alle jeugdafdelingen een team. Volgens wethouder Dirkse (op 31 oktober 2018, meest actuele stand van zaken) voldoen Leidsche Boys, FC Boshuizen, Lugdunum en Roodenburg niet aan een of meerdere criteria. Zij dreigen dus clubhuis en huurrecht te verliezen – en vallen, in termen van sommige insprekers, om. De grond komt dan vrij, mogelijk voor hockey.

Op de velden van Leidsche Boys komen echter de nieuwe ijsbaan en zwembad De Vliet. Het zuidelijkste veld van FC Boshuizen is bestemd voor het Indoor Sportcentrum. De club mag het veld voorlopig blijven gebruiken. Het overschot van twee velden is echter te klein voor een complete hockeyclub. Lugdunum is niet vitaal, maar deelt de velden en clubgebouw in de Kikkerpolder met studentenvoetbalclub LSVV ’70. Die zijn, door een aangenomen motie-De Vries (CDA), buiten het Voetbal Vitaal-plan gehouden. De velden blijven dus door LSVV ’70 in gebruik en kunnen geen hockeyveld worden. Roodenburg is niet vitaal, maar heeft wel voor alle jeugdafdelingen teams. De club krijgt van de wethouder in de brief expliciet de kans om vitaal te worden. Belangrijker is dat ook dit veld niet beschikbaar is voor het huisvesten van Roomburg.

Conclusie

De claim van insprekers (op de Rapportage Haalbaarheidsonderzoek wijksportpark Roomburgerpark) dat hockeyclub Roomburg kan verhuizen naar een vrijgekomen veld van een voetbalclub die het recht op een eigen clubhuis en huren van velden verliest (en ‘omvalt’) moet worden verworpen. Die ruimte is er niet (meer).

Foto: Jeannet Sportfoto’s (Flickr, CC BY-NC 2.0)

Nieuwscheckers (Universiteit Leiden) en het Leidsch Dagblad werken samen om feitelijke beweringen in vergaderingen van de Leidse gemeenteraad te checken. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.


Wil je geen enkele factcheck van ons missen? En wil je op de hoogte blijven van nieuws en onderzoek naar nepnieuws, desinformatie en factchecken? Meld je dan aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van Nieuwscheckers.

 

Placeholder-female-2x

Sebastiaan van der Lubben

Freelance journalist

Profiel-pagina