Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

George Clooney droeg een anti-Trump T-shirt met de tekst ‘Losers in 1865, losers in 1945, losers in 2020’

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op 26 september 2022 verscheen op het Nederlandstalige Twitteraccount @domblond2 een foto van de beroemde acteur George Clooney, die een T-shirt draagt met de tekst ‘Losers in 1865, losers in 1945, losers in 2020’. De tweet bevat geen tekst.

tweet clooney anti-trump shirt
Screenshot van de tweet met de foto van George Clooney in een anti-Trump-T-shirt.

Achter het jaartal 1865 staat de vlag van de Geconfedereerde Staten van Amerika, kortweg de Confederatie, oftewel de zuidelijke staten die zich in 1861 van de Verenigde Staten van Amerika hadden afgescheiden. Dit leidde tot de Amerikaanse Burgeroorlog, die door de Confederatie in 1865 werd verloren.

Achter het jaartal 1945 staat de vlag van nazi-Duitsland, dat in 1945 de Tweede Wereldoorlog verloor.

Achter het jaartal 2020 staat een pet die aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump droegen. De letters MAGA op de pet staan voor Trumps slogan Make America Great Again. Trump verloor de Amerikaanse presidentsverkiezing in 2020 van de huidige president Joe Biden.

De tweet met foto wordt meer dan honderd keer geretweet en meer dan negenhonderd keer geliket.

Waarom is dit onwaar?

George Clooney heeft zich in afgelopen jaren regelmatig negatief uitgelaten over Donald Trump. Maar de foto met het anti-Trump-shirt is gemanipuleerd.

De oorspronkelijke foto is gemaakt door de freelance fotograaf John Lamparski. Het beeld is terug te vinden in de fotobank van fotobureau Getty Images.

Op de oorspronkelijke foto staat op het shirt van Clooney ‘CASAMIGOS Tequila’. Dit is het tequilamerk waarvan hij een van de oprichters was.

Volgens het onderschrift is de foto gemaakt toen Clooney op weg was naar de eerste opname van The Late Show With Stephen Colbert. Dat was op 8 september 2015, een jaar voordat Trump werd verkozen tot president van Amerika, en vijf jaar voordat Trump de presidentsverkiezing verloor van Biden.

Het anti-Trump-shirt is overigens wel te koop in online shops.

Eerder kwamen factcheckers van Reuters en USA Today al tot de conclusie dat het gaat om een gemanipuleerde foto.

Conclusie

De foto waarin George Clooney een anti-Trump-shirt draagt met de tekst ‘Losers in 1865, losers in 1945, losers in 2020’, is digitaal bewerkt. Clooney droeg op de oorspronkelijke foto een shirt van een Tequila-merk.

Met dank aan Raymond van Toor voor de tip.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina