Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

De stoffelijke resten van dode Russische soldaten zijn opgestapeld en samengeperst in plastic en op pallets geplaatst.

Oordeel

Onwaar.

Bron van de bewering

De bewering is afkomstig van bijschriften bij foto’s die rond 4 juli op het forum 4chan, op Reddit, Twitter en vooral in verschillende Telegram-groepen gedeeld worden. De foto’s tonen een pallet met wat lijkt op vleesresten die zijn samengeperst en omwikkeld in plastic. De bijschriften beweren dat het gaat om stoffelijke resten van Russische soldaten die door het Russiche leger zo zouden zijn gedumpt. De posts refereren ernaar als “mobik cube”, “meat cube” en “cubenik”.

IMG_9635
Screenshot uit de Telegram-groep ‘spook’s telegram’

Geen mensenvlees, maar dierenvlees

Naast de foto’s van de pallets is er een screenshot gedeeld van een automatisch naar het Engels vertaald bericht. Uit het gedeelde screenshot blijkt dat de bron van de foto’s de Telegram-groep “Шёпот Шебекино”, oftewel “Shebekino Whisper”, is.

ShebekinoWhisper
Screenshot van vertaald bericht uit de Telegram-groep “Shebekino Whisper”

Bij het doorzoeken van de Shebekino Whisper-groep op Telegram, vonden we het bericht dat overeenkomt met het screenshot. Het bericht, dat naar de groep is gestuurd, meldt dat er op 3 juli restanten van “onbekende origine” op straat zijn achtergelaten in het Shebekinsky-district (in de Oblast Belgorod). Ook vinden we een update in dezelfde Telegram-groep dat naar een nieuwsbericht op de website Go31 verwijst. 

Volgens deze Russische nieuwssite Go31, hadden lezers gemeld dat er bevroren vleesresten op de weg bij het hondenasiel ‘Angel’ lagen en aan het smelten waren. De site meldt contact te hebben opgenomen met de eigenaar van het asiel, Irina Kharitonova. Zij vertelde dat 2 ton bevroren orgaanvlees van diervoederbedrijf LenCorm naar het asiel in het Shebekinsky-district werd gebracht, en nog eens 2 ton werd afgeleverd op de nieuwe locatie van het asiel in het Korochansky-district. De medewerkers van het asiel konden de lading echter niet verplaatsen, waardoor het bevroren  orgaanvlees begon te smelten en te rotten.

De locatie van het asiel komt overeen met de locatie die in de foto’s op Telegram wordt genoemd. Er zijn ook veel eerdere nieuwsberichten over het asiel te vinden. In een update op dezelfde nieuwssite staat dat de gemeentelijke diensten de resten hebben weggehaald en zijn foto’s te zien van dezelfde straat zonder de resten.

Conclusie

De bewering dat de stoffelijke resten van dode Russische soldaten zijn opgestapeld en samengeperst in plastic (door het Russische leger) en vervolgens op pallets zijn geplaatst, is onwaar. De foto’s tonen in werkelijkheid bevroren orgaanvlees van een diervoederbedrijf, dat aan een dierenasiel werd gedoneerd. Door een gebrek aan middelen om de lading te verplaatsen, begonnen de ingewanden te smelten en te rotten, wat leidde tot de verontrustende beelden.

MariekeKuypers

Marieke Kuypers

Redacteur Nieuwscheckers

Marieke Kuypers is redacteur en factchecker voor Nieuwscheckers. Ze begon haar carrière als factchecker door tijdens de coronapandemie …
Profiel-pagina