Sinds 26 december prijkt de naam van Ab Kuijer als nummer 31 op de FvD-Kandidatenlijst. Die lijst verscheen na het schandaal over antisemitische en andere racistische uitingen in appgroepen van de jongerenafdeling van Forum en over dito uitlatingen van de partijleider zelf. Volgens verschillende aanwezigen zou Baudet tijdens een etentje in Tiel met Kamerkandidaten op 20 november onder andere hebben gezegd dat het Hillary Clinton ‘en de pedofielen’ niet gelukt was een nieuwe wereldheerschappij te vestigen, maar dat dat wel zou lukken met corona, een virus dat in de wereld was gebracht door George Soros.

Baudet heeft die uitspraken ontkend. Op 10 januari zei hij in Op1: ‘Het heeft niets met mij te maken, het heeft niets te maken met de ideeën binnen de partij, wij willen er niets mee te maken hebben.’ Op 18 februari herhaalde hij die ontkenningen nog  eens tegen het Israëlische nieuwsmedium Haaretz. Toch heeft de partij op 26 december met Kuijer iemand op de lijst gezet die ook voor die datum al precies dit soort complottheorieën verspreidde op Twitter. Heeft de screening van nieuwe kandidaten hier gefaald? Of zag de partijtop geen bezwaar in Kuijers uitingen?

Forum voor Democratie neemt afstand van de complottweets van Kuijer: ze ‘waren ons niet bekend en vertolken niet de partijstandpunten of het gedachtegoed van FVD’, aldus woordvoerder Robin de Keijzer. ‘De uitspraak van Thierry Baudet op 10 januari staat nog steeds en de tweets van de nummer 31 stroken daar absoluut niet mee. Verder laten we deze berichten van dhr. Kuijer graag voor zijn rekening. Of, zoals hij zelf zei vanaf zijn woonadres aan de Côte d’Azur: “Zeg maar dat ik iets te veel zon had gehad.”’ Kuijer heeft niet rechtstreeks gereageerd op vragen van Nieuwscheckers.

‘Elite pedonetwerk’

Kuijer (1962) was radio-, televisie- en reclamemaker. In 2010 publiceerde hij een boek over socialemediastrategie voor bedrijven, Think Small, grow big. Hij woont in Zuid-Frankrijk, waar hij samen met zijn vrouw het vastgoedportal livingonthecotedazure.com drijft. Op de vraag wanneer hij zelf ‘wakker’ was geworden, antwoordde Kuijer op 12 december:

pasted image 0

Op Twitter ontpopt hij zich vooral als complotdenker sinds 2020, over de coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen. In de complotten die hij aan de kaak stelt, is niets wat het lijkt, is alles met alles verbonden en zijn grote, ogenschijnlijk onvoorziene gebeurtenissen gepland door een machtige elite. Terugkerende spelers zijn Bill Gates, George Soros en Klaus Schwab van het World Economic Forum.

2020 was niet alleen het jaar van corona: het was ook het jaar van de verkiezingsnederlaag van Trump en het jaar waarin de samenzweringsmythe QAnon corona en Trump met elkaar verbond en definitief doorbrak naar een groot publiek. Aanhangers geloven in een wereldwijde elite van pedofiele satanisten, van wie Trump ons als een messias zal verlossen. Ook in Nederland gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen de vermeende wereldwijde elite van kindermisbruikers. In augustus werd Pieter Omtzigt bij het Kamergebouw belaagd door coronademonstranten die beschuldigingen riepen over de Deep State en satanisten. Dergelijke beschuldigingen zijn ook geuit door Kuijer, die ook meer dan eens de QAnon-slogan ‘The Great Awakening’ gebruikt.

Verwijzend naar (onbewezen) beschuldigingen over kindermisbruik aan het adres van de voormalige topambtenaar Joris Demmink twittert Kuijer op 15 december: ‘Rutte houdt wel van kinderen hoor. Vraag maar aan Joris Demmink.’ Als iemand hem daarop voor ‘mafklapper’ uitmaakt, antwoordt hij: ‘Mafklapper? Wie staat er op nr 3 van de lijst die door General Flynn is opgesteld? Trump gaat het elite pedonetwerk oprollen. Niet op de NOS te zien inderdaad. Maar daarom niet minder waar.’

Op 14 december twittert Kuijers vrouw Jo (@Francejojoin) een video waarin Jaap van Dissel lid van een ‘sado-pedo-netwerk’ wordt genoemd. Hij zou betrokken zijn bij kindermoorden in Bodegraven. ‘Waarom heeft Twitter geen Dislike button. Of een kots knop’, reageert Ab Kuijer. De afgelopen weken veroorzaakten complotdenkers opschudding in Bodegraven door op graven daar bloemen te leggen ter nagedachtenis van de gefantaseerde moordslachtoffers.

Beschuldigingen van genocide door Gates, Soros en Schwab

Kuijer verspreidt op Twitter hoaxes over COVID, zoals het bericht dat een Amerikaanse verpleegster die toen ze werd ingeënt flauwviel, in werkelijkheid is overleden (een verzinsel). COVID-vaccins zouden uiterst schadelijk zijn, wat zou blijken uit een video van een arts (de video is van de voormalige Engelse huisarts Vernon Coleman en zit vol onjuistheden). Dit is echter allemaal klein bier vergeleken met zijn berichten over de oorsprong van de pandemie.

Op zijn onlangs gestarte Franstalige site gensdebonsens.com, die ‘ongecensureerde informatie over COVID’ verschaft, noemt Kuijer de ‘globalisten’ Bill Gates, Klaus Schwab van het World Economic Forum en George Soros (‘de man die de terugkeer van het communisme wil in Europa’) de veroorzakers van de pandemie. Zij hebben Macron als een marionet aan een touwtje en hebben een duivels plan ontwikkeld om de wereld te veroveren. Stap 1: ‘Lanceer een COVID-virus dat besmettelijker is dan de gewone griep.’

pasted image 0
Screenshot www.gensdebonsens.com/grippe/fem-en-uw-toekomst/

De beheerdersgevens van de site (geregistreerd op 12 februari) zijn geanonimiseerd en de bijdragen zijn ondertekend met ‘author: admin’, maar tot voor kort stond de foto van Kuijer als admin onder de artikelen en Kuijer en zijn vrouw zijn – naast het account dat op de site vermeld staat, @desgensdebonse1 – de enigen op Twitter die ernaar linken.

De aantijging over het ‘diabolische plan van de globalisten’ komt in verschillende varianten ook in Kuijers tweets terug. Op 3 februari retweet hij bijvoorbeeld twee berichten van zijn vrouw, die zegt: ‘bill gates is een moordenaar.’ Ab Kuijer: ‘Gates wil graag minder mensen op Aarde en daar nog even flink aan verdienen door ze een nep vaccin in te spuiten.’ In een van de berichten staat een foto van een krant met een portret van Gates en de kop ‘Depopulation through forced vaccination.’ De krant is een complotkrant uit 2011, de bewering dat Gates met verplichte vaccinatie de wereld wil ontvolken, is verzonnen.

pasted image 0

Op 25 januari waarschuwt Kuijer zijn ongeveer 8800 Twittervolgers voor Klaus Schwab van het World Economic Forum. Volgens de complotdenker die hij retweet, is Schwab de dienaar van ‘Gates, Rockefeller & Co’ en behelst zijn plan The Great Reset de moord op 3 miljard mensen.

pasted image 0

The Great Reset is een plan om de wereldeconomie te laten herstellen van de coronapandemie, met de nadruk op duurzaamheid en eerlijker verdeling van welvaart. Het bleek koren op de molen van complotdenkers. In Nederland sloeg het complot aan in Facebookgroepen van mensen die zich verzetten tegen de coronamaatregelen. Posts van Thierry Baudet, blijkt uit een onderzoek van de denktank Institute for Strategic Dialogue, leverden een opvallende bijdrage aan de populariteit.

De herhaalde, ongefundeerde verwijzingen naar George Soros en de familie Rockefeller in de complotten die Kuijer ontwaart, herhalen eeuwenoude antisemitische stereotypenover joden als ziekteverspreiders en macht- en geldbeluste, duivels intelligente samenzweerders.

Trump gaat winnen! Popcorn time!

Naast de coronapandemie is Kuijers belangrijkste thema in 2020 de overwinning van Trump, die hij ook blijft verwachten nadat Biden is uitgeroepen tot winnaar. Geïnspireerd door desinformatie over verkiezingsfraude en door de complotideologie van QAnon zet Kuijer de popcorn klaar, wachtend op de beloofde plot twist. Op 28 november meldt hij triomfantelijk dat Amerikaanse veiligheidsdiensten servers in beslag hebben genomen en dat de echte uitslag een kaart van de VS was die helemaal rood kleurt, in het voordeel van Trump. (Het verhaal is een verzinsel.)

Een dag later meent Kuijer een verborgen verband te zien tussen corona en de gestolen verkiezingen: ‘De gedachte dat China het Corona virus heeft losgelaten om in Amerika het stemmen per post te motiveren en daarmee Biden via de weg van fraude hun favoriete nieuwe President te maken middels chantage is zo gek nog niet. Helaas mislukt het hele plan.’

Hoewel Trump de verkiezingen verloren heeft, maken zijn meest fanatieke aanhangers elkaar gek met geruchten en fantasieën over opgepakte staatsvijanden. Zo komt het Kuijer op 1 december ter ore dat Obama is gearresteerd. En op 17 december twittert hij: ‘Trump gaat de oorlog verklaren aan China. Iedereen die betrokken is bij de aanval op Amerika en haar vrije democratie wordt opgepakt.’ De gefantaseerde acties van Trump strekken zich ook uit buiten de VS. Op 23 december twittert Kuijer: ‘In Frankrijk circuleert het gerucht dat Macron met een leger helicopter naar Baden Baden is gebracht. Dat stond niet in zijn agenda. #popcorn #trump

Op 6 januari twittert Kuijer over een Italiaanse connectie: de Amerikaanse stemmachines zijn via een satelliet van Leonardo Aerospace gehackt op last van de voormalige Italiaanse premier Renzi, die weer onder een hoedje speelt met Obama en Soros (een aaneenschakeling van onjuistheden).

In het parallelle universum van Kuijer is het Capitool op 6 januari niet bestormd door Trumpsupporters, maar door aanhangers van antifa. Als bewijs voert hij een paar gedebunkte hoaxes aan. Nu kan Trump zijn tegenstanders uitschakelen: ‘Schaakmat voor Biden.’ Een paar weken later, op 13 februari, blijkt de toedracht nog fantastischer: de hele bestorming is ‘gestaged met acteurs voor 100 fotografen’.

Terug naar 8 januari. De Capitoolbestormers zijn afgedropen, de inauguratie van Joe Biden is gepland voor 20 januari, maar in maison Kuijer staat nog steeds de popcorn klaar:

pasted image 0

10 januari: de vermeende verkiezingsfraudeurs zullen volgens Kuijer hun straf niet ontlopen. ‘Iedereen komt voor de militaire rechtbank,’ twittert hij zelfverzekerd. Hij ziet ook bewijzen: waar is Nancy Pelosi gebleven? Op 12 januari twittert Kuijer de hashtag #Whereisnancy.  13 januari: Nancy Pelosi krijgt volgens Kuijer een enkele reis Guantanamo Bay. 15 januari retweet hij een bericht dat Pelosi is gearresteerd. Voor wie het wil zien dan: op een foto wordt Pelosi volgens het bijschrift geflankeerd door de vrouwelijke agenten die haar dag en nacht bewaken. Kuijer: ‘Nancy Penozi heeft nieuwe vriendinnen.’ Diezelfde dag blikt hij vol vertrouwen vooruit naar de dag van de inauguratie: ‘Trump kan in principe 5 minuten voor de inauguratie begint, Biden arresteren. Arme Lady Gaga.’

We kennen de afloop: geen massa-arrestaties, geen Trump-triomf, Lady Gaga treedt gewoon op. Kuijer laat zich niet van de wijs brengen: ‘Wat MSM gisteren liet zien is een frame; ‘live’ tv is niet altijd ‘live’ tv. Er gaat nog veel gebeuren.’

Buitenaardse informatie

Hoewel hij op Twitter ook voor ‘wappie’ wordt uitgemaakt, beweert Kuijer dat hij juist de waarheid ziet, anders dan de ‘schapen’ die zich laten voorliegen door gevestigde nieuwsmedia. ‘Ik ben een realist’, twittert Kuijer op 17 december, ‘maar denk dat er meer is op aarde. Dit stuk is voor iedereen met een open mind.’ Het artikel dat hij aanbeveelt (Google cache), bevat profetieën als: ‘Net wanneer je gelooft dat er geen hoop is en het beest het land heeft verwoest, consumeert het beest zichzelf. Dan komt de duizend jaar van vrede en hereniging met de Sterren Naties.’ De auteur is James Gilliland, die zijn kennis zegt te ontlenen aan contact met buitenaardse intelligentie.

Deze combinatie van spirituele, gechannelde kennis met old skool complottheorieën staat bekend als conspirituality. Het klinkt enerzijds naar New Age, maar op wakkeremensen.blogspot.nl (nu verhuisd naar wakkeremensen.org) wordt het stuk over de Sterren Naties voorafgegaan en gevolgd door expliciet antisemitische artikelen.

pasted image 0
Screenshot wakkeremensen.org

Kuijer is als Forum-kandidaat geselecteerd als mediaspecialist, aldus de FvD-woordvoerder. ‘Wij hebben Ab geselecteerd en op plek 31 geplaatst op onze kandidatenlijst om zijn inhoudelijke kennis op het gebied van het publieke medialandschap, het omroepstelsel en de TV-reclamewereld (zo was hij bijvoorbeeld betrokken bij de oprichting van BNN).’

[Update, 10/3/21] Ab Kuijer heeft inmiddels zijn Twitteraccount verwijderd.

[Update, 25/3/21] De dag na de Tweede-Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 heeft Kuijer zijn Twitteraccount weer geactiveerd.

peter-burger

Peter Burger

Coördinator Nieuwscheckers

Peter Burger is coördinator van Nieuwscheckers. Hij doet onderzoek naar journalistiek, nepnieuws, broodje-aapverhalen en andere folklore. …
Profiel-pagina