Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Mensenvlees geserveerd in Thais restaurant

Oordeel

Onwaar

Bron van bewering

’Horror: mensenvlees geserveerd in vegetarisch restaurant’, meldt de Telegraaf. Het afschuwelijke bericht dat er in Thailand vlees van een moordslachtoffer is geserveerd, trekt bij meer media de aandacht. Zo meldt ook Nu.nl: ‘Eigenaar vegetarisch restaurant Bangkok stopt mensenvlees in noedels.’

Ook het Algemeen Dagblad heeft het bericht opgepikt:

‘Volgens Thaise en Britse media kwam de politie de horrorzaak op het spoor na een aantal klachten van gasten. Na een korte inspectie en laboratoriumonderzoek bleek het vlees in de vers gewokte maaltijden van een mens te zijn.’

Met Britse media zal ongetwijfeld de Daily Mail worden bedoeld, die een nog smeuïger versie vertelt: ‘Horrified diners served HUMAN FLESH’.

Waarom klopt dit niet?

De Telegraaf linkt als enige direct naar een bron: in dit geval een Chinese site, Oriental Daily. Een gebrekkige Google vertaling leert dat het bericht begint met een soort persoonlijke anekdote, van een persoon die in Bangkok een restaurant bezocht, verdachte dingen zag, en de politie waarschuwde.

Zodra de politie ter plaatse komt, vinden ze bloedsporen en uiteindelijk een lijk in de septic tank achter het restaurant. Het slachtoffer is met messteken om het leven gebracht. In het artikel staan foto’s van een keuken met bloedspetters, en politiemensen die onderzoek doen. Het bericht van Daily Mail volgt in grote lijnen ditzelfde verhaal, met als toevoeging dat het gaat om een vegetarisch restaurant, waar klanten vlees in hun eten vonden en vervolgens gingen klagen bij de politie.

Op zoek naar andere bronnen vertalen we ‘human flesh in restaurant’ in het Thais, om daarmee een Google news search te doen. Er duiken meerdere berichten op, waarvan een van 23 oktober, dat melding maakt van de vondst van een lijk in de septic tank van een restaurant (Google vertaling). Een bericht op de site van een van de grootste Thaise kranten, Khao Sod lijkt de verdachte aan te wijzen. (Google vertaling).

Beide berichten vertellen niets over restaurantgasten die mensenvlees in hun eten vonden. Het nieuws is bovendien een week ouder dan de recente Nederlandse berichten over mensenvlees in Thais restaurant.

Het doorzoeken van nieuws met ‘human flesh in restaurant’ levert ook een recenter bericht van Khao Sod, waarin de berichtgeving uit Daily Mail wordt besproken (Google vertaling).

Khao sod gaat vooral in op het schokkende verhaal dat restaurantgasten vlees van het slachtoffer geserveerd kregen. Dat blijkt niet te kloppen, schrijft de krant, die navraag deed bij het onderzoeksteam. In vrije vertaling: According to the police investigation, the prosecution found that the news coverage of the foreign website was not true. Because the restaurant was under construction, and not open for customer service.

Conclusie

Het schokkende nieuws over het serveren van mensenvlees in een Thais restaurant klopt niet. Overigens duiken verhalen over restaurants die mensenvlees serveren met enige regelmaat op. Zo had bijvoorbeeld Metro in mei 2015 een bericht over een geval in Nigeria. Het kapotchecken van dit soort verhalen blijkt niet erg effectief, want dezelfde soort anekdotes blijven in de loop der jaren herhaaldelijk de kop opsteken. Verhalen over kannibalisme in de horeca kunnen kortom beter grondig worden gefileerd voor ze de krant halen.

Update 1-11-2018, 16:40:

Naar aanleiding van deze factcheck heeft NU.nl de berichtgeving aangepast: ‘Eigenaar vegetarisch restaurant Bangkok stopt geen mensenvlees in noedels

Update 2-11-2018 13:35

Het Algemeen Dagblad, De Telegraaf en Lindanieuws hebben hun berichtgeving gerectificeerd.

De Engelstalige site van Khao Sod heeft een extra bericht aan de hoax gewijd.

arno van t hoog

Arno van 't Hoog

Factchecker Nieuwscheckers

Arno van ’t Hoog is wetenschapsjournalist en werkt als factchecker voor Nieuwscheckers. Als wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in …
Profiel-pagina