Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Op internet circuleren gevaarlijke Winx Club-video’s die Nederlandse kinderen aansporen om dodelijke opdrachten uit te voeren.

Oordeel

Deels onwaar

Bron van de bewering

Wij à la Mama, een site voor (aanstaande) moeders, waarschuwt voor “zeer gevaarlijke YouTube video’s” van Winx Club: er zouden ‘spelletjes’ in omloop zijn die kinderen dodelijke instructies geven. Een onderdeel van de instructie is dat de ouders niets van het spelletje mogen weten. Wij à la Mama waarschuwt bijvoorbeeld voor de volgende opdrachten:

“Wanneer iedereen slaapt, vraag ik je om uit bed op te staan (…) Ga dan naar de keuken, heel stilletjes zodat niemand het hoort (…) Doe het gas aan op alle gaspitten, maar steek geen vuur aan. (…) Ga dan weer slapen. Het magische gas zal naar je komen, je ademt het in tijdens je slaap.”

Het is duidelijk dat deze instructies dodelijke gevolgen zullen hebben. Wij à la Mama refereert naar een Russisch meisje dat vermoedelijk ernstige brandwonden opliep nadat ze de opdracht uitvoerde. De Britse Daily Mirror schreef hier een artikel over (LET OP: de foto’s kunnen als schokkend worden ervaren).

We zullen kijken of deze instructies ook in Nederland circuleren en of er reden is tot zorg.

Wat klopt er niet en wat wel?

De sinistere instructies circuleren op internet, maar wat Wij à la Mama niet meldt, is dat ze in het Russisch zijn en dat een Nederlandstalige versie van de vrolijke afbeelding hieronder onvindbaar is.

Bron: Mirror.co.uk

De afbeelding is afkomstig van VK.com, de Russische variant van Facebook. Op dit sociale netwerk zouden al jaren berichten circuleren met ‘instructies’ om een fee te worden. Deze waren bedoeld om kinderen in de maling te nemen. Ze begonnen onschuldig: zo zou je in een fee veranderen als je tandpasta over je handen smeert.

In 2014 zou deze instructierage een dieptepunt bereikt hebben, toen de gevaarlijke instructies met de gaspitten de wereld in gebracht werden.

Verschillende media beweren dat deze afbeelding leidde tot de ernstige brandwonden van het Russische meisje. Het is echter, aldus de factcheckers van Snopes, onduidelijk of de het kind zich liet inspireren door de kwaadaardige afbeelding, omdat haar handelingen niet geheel overeenkwamen met de instructies. Daarnaast is het twijfelachtig of jonge kinderen genoeg leesvaardigheid hebben om de instructies te begrijpen.

De kop van Wij à la Mama is bovendien misleidend (‘gevaarlijke YouTube video’s’) – het gaat om een afbeelding, van video’s is geen sprake.

Een gevaar voor Nederlandse kinderen?

Wij gingen op zoek naar fee-instructies die begrijpbaar zijn voor Nederlandse kinderen. Wij zochten via Google met de zoekterm: ‘hoe word je een fee’. Merkwaardig genoeg betrof het eerste zoekresultaat een obscure website met instructies die vermoedelijk naar het Nederlands vertaald zijn:

“Steek een kaars aan en de vlam in brand aan het papier. Onmiddellijk zette de plaat in een kom met water en weerspiegeld in een spiegel.”

Mocht een kind de site vinden, en de vage instructies begrijpen (en opvolgen), dan zal zich een gevaarlijke situatie kunnen voordoen. “Steek een kaars aan” zal voor de meeste kinderen begrijpelijk zijn.

Ons zijn geen gevallen bekend waarbij dit soort pagina’s een schadelijke invloed hebben gehad op Nederlandse kinderen.

Placeholder-female-2x

Clémence Overeem

Redacteur Nieuwscheckers

Profiel-pagina