Let op: Deze factcheck is uitgevoerd op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie. Lees hier over onze werkwijze.

Bewering

Een Canadese man rijdt dagelijks 1000 kilometer met zijn auto van zijn huis in Calgary naar Vancouver om te gaan werken.

Oordeel

Onwaar

Bron van de bewering

Op de website van De Telegraaf verscheen vandaag het nieuwsbericht onder de kop: Forens rijdt 1000 kilometer naar zijn werk. Het gaat om een man die met zijn gezin woont in Calgary en als barista in een koffietent in Vancouver werkt. Ook Autoweek en Welingelichte Kringen brachten het nieuws.

Update 22 mei 2017, 16.25 uur
Het bericht blijkt in Nederland verspreid te zijn door het ANP, zie bericht hieronder.

forens-anp-1024×325

Waarom klopt dit niet?

Het nieuws over de Canadese forens die dagelijks 1000 kilometer naar zijn werk rijdt, is satire. Het is afkomstig van This is That, een satirisch actualiteitenprogramma van de Canadase publieke radiozender CBC Radio.  Het programma maakt komische nieuwsberichten in de stijl van echte berichten.

In dit geval hebben de makers ook een videoreportage gemaakt over de werkweek van de arme barista die 1000 kilometer in zijn auto rijdt om koffie te maken voor zijn klanten en dan weer in de auto springt om naar vrouw en kind te rijden.

Onder het satirische bericht staat als waarschuwing: “This is That is an award-winning satirical current affairs show that doesn’t just talk about the issues, it fabricates them”.

Met dank aan Andrew Dasselaar voor de tip.

4nD_eLqn_400x400

Alexander Pleijter

Coördinator Nieuwscheckers

Alexander Pleijter is coördinator van Nieuwscheckers. Hij werkt als universitair docent voor de opleiding Journalistiek & Nieuwe …
Profiel-pagina